Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от Има такъв народ беше избрана

...
Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от Има такъв народ беше избрана
Коментари Харесай

Първи знак за мнозинство: Всички без ГЕРБ избраха Ива Митева за председател на 45-ото НС

Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от " ИТН " беше определена за ръководител на 45-ото Народно заседание. " За " гласоподаваха 160, нито един " срещу " и 74 " въздържали се " (от групата на ГЕРБ-СДС) в залата. От депутатите, които се включиха онлайн, имаше трима " за " и един " въздържал се ".

За заместник-председатели бяха определени Цвета Караянчева от ГЕРБ и Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия.

Вотът се очакваше с изключително огромен интерес от анализаторите. Като първо гласоподаване на новите парламентарни групи, от него се чака да даде посока за бъдещи договаряния за сформиране на държавно управление в границите на 45-ото Народно заседание.

" ИТН " се обрисува като любимец за оползотворяване на мандата, откакто към този момент стана ясно, че първата по резултат политическа мощ ГЕРБ няма да събере задоволителна поддръжка.



Ето го и позиционирането по отношение на препоръчаната от " ИТН " и определена за ръководител Ива Митева:
ГЕРБ - 75 " въздържали се " " ИТН " - 48 " за " " Българска социалистическа партия за България " - 42 " за " Движение за права и свободи - 29 " за " " Демократична България " - 27 " за " " Изправи се! Мутри вън! " 14 - " за "
Заместник-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов изчете биографията на Ива Митева с уточнението, че се надява депутатите да създадат разлика с предлагането на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС предложиха досегашния ръководител на Народно събрание Цвета Караянчева. Номинацията ѝ, оповестена от Десислава Атанасова, беше посрещната с освирквания.

" Осъзнавам отговорността и упованията на всички ви да намерим най-вярната посока ", сподели новоизбраният ръководител.

" С огромно неспокойствие стоя пред вас пред тази естрада, поради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и упованията на всички ви да намерим най-вярната посока, с цел да отговорим на провокациите на днешната усложнена действителност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на народен представител в 45-ото Народно заседание Убедена съм че ще работим почтено за престижа на този парламент. Надявам се към опита на потвърдилите се експерти, да прибавим младостта, силата и новаторския дух на новоизбраните сътрудници. На 4 април повече от половината български гласоподаватели извършиха публичния си дълг и дадоха своя глас, с цел да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати упованията на гласоподавателите ", сподели още тя.

Според нея прозрачността и отчетността би трябвало да бъдат водещи правила в работата на това Народно заседание. " Нека поставим старания за разговор между тях ", сподели още Рупчева.

Коя е Ива Митева Йорданова-Рупчева

До момента Митева е работила в Народното събрание като представител на администрацията, има и опит като шеф на Дирекция " Законодателна активност и право на Европейски Съюз ". През експертизата ѝ са минали множеството най-важни закони, признати в страната през последните години. Тя стана народен представител от " ИТН ", като влезе втора от 23-и МИР в София, където лидер е проф. Андрей Чорбанов.

Митева е родена на 25 октомври 1972 година в Разград. По обучение е правист и преподава право в Нов български университет. Владее британски език.

Тя е третата дама, заемаща поста ръководител на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР