Юристи на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) ще обжалват пред

...
Юристи на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) ще обжалват пред
Коментари Харесай

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

Юристи на каноничната Украинска православна черква (УПЦ) ще апелират пред Организация на обединените нации, други интернационалните организации и Главната прокуратура на Украйна решението на държавното управление да анулира заповедта за отдаване чартърен на Киево-Печорската лавра. Съответната информация беше оповестена в четвъртък на формалния уебсайт на УПЦ.

" Днес държавните управляващи жестоко нарушиха правата на УПЦ, като признаха за невалидна заповедта на Кабинета на министрите от 2013 година за прекачване за прилагане на каноничната черква на обектите на Киево-Печорската лавра. Това се случи в нарушаване на закона и правилото на правната сигурност, се споделя в известието. Решенията на Конституционния съд на Украйна дефинира, че ненормативните правни актове са актове с еднократно приложение, изчерпват действието си с обстоятелството на тяхното осъществяване, затова те не могат да бъдат анулирани или изменени от държавен орган.

Адвокатите означиха, че " в сходство с конституцията решенията на държавните органи на съображение тяхното противоречие със законите се стопират по планувания от закона метод с по едно и също време обжалване пред съда, затова ще бъдат заведени каузи, тъжба до Генералната прокуратура на Украйна, интернационалните организации също ще бъдат известени в Организация на обединените нации ".
 Напрежение и конфликти пред Киевско-Печорската лавра Обновена
Напрежение и конфликти пред Киевско-Печорската лавра

Държавната комисия не съумя да влезе в комплекса

Припоняме, че до напрежение и конфликти се стигна в четвъртък пред Киевско-Печорската лавра, откакто Украинската православна черква, упрекната от държавното управление за връзки с Русия , се опълчи на заповедта за изпъждане.

Напрежението към наличието на Украинската православна черква (УПЦ) в 980-годишния манастир набъбна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година.

Часове след приключването на крайния период за овакантяване на манастира в 24:00 часа в сряда, членовете на УПЦ отхвърлиха достъп на представител на държавното управление, който пристигна да инспектира постройките в обширния комплекс на манастира със златни куполи, който е една от най-знаковите забележителности на Киев.

УПЦ е втората по величина черква в Украйна, макар че множеството украински православни вярващи принадлежат към друга черква - Православната черква на Украйна, основана преди четири години посредством сливане на клонове, самостоятелни от властта на Москва.

Правителството твърди, че УПЦ е нарушила договорите за наем и е построила нелегално здания в Киево-Печерската лавра. УПЦ обаче отхвърля това и споделя, че държавното управление не е показало никакви документи, предоставящи доказателство.

В по-широк проект Киев упреква УПЦ, че поддържа връзки с Руската православна черква, която поддържа нахлуването на Москва в Украйна. УПЦ споделя, че е прекъснала всички връзки с Руската черква през май 2022 година
 Духовници отхвърлят да изоставен Почаевската лавра в Киев
Духовници отхвърлят да изоставен Почаевската лавра в Киев

Украински духовници са упрекнати в скришен сговор с Московската патриаршия и нейната поддръжка за война

УПЦ от своя страна съобщи, че е обжалвала в съда решението на държавното управление, което дефинира като нелегално изпъждане, и че няма проекти да напусне, до момента в който няма правосъдно решение по случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР