Юристът от ДСБ е вторият най-млад управник след Иван Тотев,

...
Юристът от ДСБ е вторият най-млад управник след Иван Тотев,
Коментари Харесай

Новият губернатор - кореняк пловдивчанин, измислил Зикометър...

Юристът от ДСБ е вторият най-млад властник след Иван Тотев, който влиза в кабинета на пл. " Никола Мушанов " 1

Израснал в фамилията на зъболекарка и боен щурман, Данчо избира правото, тъй като от дребен се научил да следва и пази правилата си

Престоят в семейство от дребното френско градче Ортез го научил, че във всяка обстановка можеш да се оправиш по-добре от предстоящото

Напорист, деятелен, ерудиран, кардинален - по този начин дефинират новия шеф на Пловдивска област Йордан Иванов неговите съидейници и симпатизанти, удовлетворени от назначението на деятеля на ДСБ и до неотдавна общински консултант от Демократична България.

За двете години от мандата в Общинския съвет той си завоюва славата на острие на десницата в локалната власт. Още в първите дни на работата си като общински консултант Иванов се прочу със Зикометъра - виртуален апарат за отчитане на неизпълнените обещания на настоящия градоначалник Здравко Димитров. И към този момент като преди малко назначен губернатор взе на мушка договорите за почистването на речното корито на Марица, сключвани по време на ръководството на неговите прародители Здравко Димитров, Дани Каназирева, Ангел Стоев. Усеща, че в тази виновна активност се крие безотговорен рандеман на инертни материали.

Опонентите на Йордан Иванов са сдържани и означават, че е прибързан в офанзивите си - стреля по ръководството на града, само че не всеки път уцелва целта. Дава хрумвания, само че доста от тях са неизпълними. Добавят, че е елементарно да критикуваш, до момента в който си в съпротива, напълно друго е да си в действителната изпълнителна власт. Скептиците занапред ще мерят потенциала на потребното деяние на новия регионален.

„ Не знае къде отива “, разяснява кметът Здравко Димитров, намеквайки за неналичието на административен опит на Йордан Иванов.



Тринадесетият регионален шеф /заедно с краткотрайните, назначени от служебните правителства/ е на 35 години. Вторият най-млад, влизащ в губернаторския кабинет на пл. " Никола Мушанов " след Иван Тотев, който пое поста на 34. Едва ли IT инженерът, в този момент народен представител от ГЕРБ в четвърти мандат, преди време е знаел повече каква работа се прави на този пост в район с 18 общини и над 700-хилядното население.

Юристът Иванов с адвокатска процедура зад тила си и борбите за почтено и намерено ръководство

в качеството му на наблюдаващ на изборите към Института за развиване на обществената среда, деятел на цивилен начинания „ Правосъдие за всеки “ и „ Протестна мрежа “, е израснал в родния си град на ул. „ Младежка “, наричана в миналото „ Комсомолска “. По това време и през разум не му е минавало,че един ден по същата улица ще върви към постройката, от която ще ръководи региона.

„ На 18 години отидох да изучавам в София и в този момент, 18 години по-късно, още веднъж от мрачно до мрачно съм на „ Младежка “, споделя Йордан Иванов. Помни китната алея като пешеходна, по какъв начин по улицата са вървели тролейбуси, а хората са отсядали в емблематичния за квартала „ Водолаза “ с меню, озаглавено „ Кислород за водолаза “. Играел е на воля с огромни тумби деца до късна вечер - футбол, стражари и апаши, на джамени, препускали с колелета.

Губернаторът е безапелационен, че на „ Младежка “ няма място за сергии с брезенти, тя би трябвало да стане второстепенен център за градско развиване, каквито вторични центрове е належащо да има във всички региони на Пловдив за да се понижи миграцията към центъра и трафикът.

„ За това е нужна политическа воля, а тя липсва “, смята Йордан Иванов. Одобрява концепцията на кмета на „ Централен “ Георги Стаменов за превръщането на ул. „ Младежка “ в зона с парково пространство, нови пешеходни алеи и с фермерски пазар малко преди бул. „ Копривщица “. Но не и капалъчаршия до постройката на региона.

Родителите учили Йордан Иванов да разграничава положителното от неприятното

Майката на регионалния шеф е дентален доктор, бащата - някогашен боен щурман.

С топлота приказва за първата си учителка Ваня Иванова. „ Това беше най-прекрасният преподавател в СУ „ Цар Симеон Велики “, който можеше да ми даде ориста. По щастливо стичане на условия в този момент госпожа Иванова преподава на огромния ми наследник и употребявам момента още веднъж да <210> благодаря за отношението. Тя беше строга, само че постоянно обективна. Успяваше да сътвори у нас привички и системност в ученето и умеенето да следваме правилата. Днес тази школа ужасно доста ми оказва помощ, в това число на стола на регионалния шеф “, разказва Йордан Иванов.

Със брачната половинка Лилия, която също е правист, имат двама синове - Ясен в 4. клас и Диман на 3 години.

Още от ученическата пейка най-вече харесвал математиката и британския, а по-късно и френския, който учил, признат от раз като първо предпочитание във ФЕГ „ Антоан дьо Сент Екзюпери”. Сега владее свободно и двата езика.

Със смях споделя по какъв начин още в първата седмица в гимназията една от учителките госпожа Стоянова го шокирала, като поискала на френски език да покаже ученическата си карта. „ В гимназията говореха единствено на френски, а аз още не знаех и дума. Но за картата се досетих “.

На втората година го пратили във френско семейство в дребното градче Ортез - самичък, без съученици. Сред тези спокойни, толерантни и интелигентни хора Йордан Иванов за две седмици схванал, че учителите от „ Антоан дьо Сент Екзюпери “, които в първата година по 30 часа на седмица преподавали езика на начинаещите, са му дали необикновено доста познания. Вторият урок във френското семейство, който запомнил за цялостен живот, е, че човек може да се оправи във всяка обстановка по-добре, в сравнение с е очаквал. „ Беше изключителна школа за мен “, признава Йордан Иванов.

След това доста пъти пътувал до Франция. В Гренобъл живее по-големият му брат със брачната половинка - французойка, имат две деца. Иван е доктор на науките, вирусолог, приключил молекулярна биология и биохимия в университета в Бордо.

Новият регионален шеф също е бил признат да следва право в Бордо, където е подал документи, само че предпочел да остане в България, защото бил класиран и в Нов български университет.

„ Вярвам от сърце и душа, че правото е просвета за ограничение на злото в заобикалящия ни свят “, споделя Йордан Иванов, чиято идея като на човек от Демократична България е промяна в правораздаването.

Докато следвал в университета, работил. „ Реших, че за мен като персона на 18 плюс беше доста значимо да се устоявам самичък и да бъда свободен човек, не че поддръжката на родителите ме правеше подвластен, само че един мъж желае да се оправя в живота независимо, без да се осланя на другите “, разсъждава губернаторът.



Изповядва идеята на Стефан Стамболов

Йордан Иванов самичък е отишъл да подаде документи за участие в ДСБ през 2009 година, правилен на политиката и до през днешния ден.Убеден е, че това е партията, която твърдо държи страната ни на eвропейския и eвроатлантическия път.

„ Вярвам, че Европа е най-прекрасното място на света за живеенеq и изповядвам идеята на Стефан Стамболов и Васил Левски, че България принадлежи към свободните нации “, изяснява регионалният шеф.

Като редови деятел лепял плакати, взел участие в цивилен начинания, като наблюдаващ на изборите познава всяка секция в Пловдив, в това число в " Столипиново ", в опит да се преустановят порочни практики. През 2016 година е определен за ръководител на ДСБ в Пловдив и за член на националното управление, през 2019 година - за общински консултант и зам.-председател на локалния парламент. От 5 януари с решение на Министерския съвет зае поста в региона.

Една година преди локалните избори през 2019 година съпартийците от ДСБ го бяха номинирали за кметския стол в Пловдив. Коалицията обаче реши да издигне Атанас Костов.

Учудва се, че и до през днешния ден част от българите залитат към проруската политика на страната, и акцентира, че национално виновното държание е да се брани пътят на България като сътрудник в Европейски Съюз. На въпрос дали четирипартийната коалиция ще изкара до дъно мандата си, отвръща: „ Това зависи от държавното управление и болшинството в Народното събрание “, и прецизира: „ От всички, които вземат участие в ръководството на страната, в това число и от успеваемостта на моята работа “.



В свободното време Виртуоз на снежните писти, почитател на Симеон Радев

Новият регионален шеф умее да понася неудачите, без да разреши да го отчаят и да отхвърлен от поставените цели. „ Много значимо е от всяка неточност да се извади поука за какво сме сбъркали, с цел да не се случва отново “, споделя Йордан Иванов. Негови познати неслучайно го смятат за положителен и бодър човек.

По време на следването почнал да работи първо като барман, по-късно - в партньорство в частна компания, където е претърпял неуспех с импорт на китайски артикули. “Внасях хотелски артикули и казусът беше, че подходих прекомерно рационално към този бизнес. Анализирах кой хотел какъв брой звезди има и какво би трябвало да съдържат хотелските стаи по норматив. След това насложих броя на нощувките и пресметнах, че годишният оборот в сектора е от 35 млн. лв., а има три компании. Реших, че мога да взема 3%, само че сгреших. Оказва се, че към оня миг компаниите не съблюдаваха това законово условие “, разказва регионалният шеф.

След тези несполучливи опити Йордан Иванов се захванал с два плана за слънчеви централи. Успял да вземе позволение за градеж. „ Блъсках главата и около тази поредност от неточности трупах опит. Спечелих, само че не можах да ги построя. Нямаше кой да ми даде половин милион лв., а аз нямах “, без изключително страдание споделя Йордан Иванов.

Не пада духом и се заема с консултантска работа тъкмо по специалността - по юридически въпроси, бизнес, задгранични вложители, комерсиално и корпоративно право, общини, министерства. По-късно е вписан в Адвокатската гилдия в Пловдив. Заради поста на регионален шеф е оставил зад тила си доста сполучлива процедура с по-висока заплата на юрист. Пак в името на идея - да трансформира ръководството на страната.

В свободното си време, което е все по-малко, обича да кара ски на на Пампорово. Душата му е кръвно обвързвана с Родопите, тъй като, както самият той изяснява, на половина е от Смолян. Играе скуош. Фен е на Симеон Радев, обича да чете за Втората международна война и е покровител на американския историк Тимъти Снайдер. Счита себе си за тежък почитател на Яворов и Борис Христов.

В момента чете един от най-популярните български създатели - Георги Господинов, който персонално познава, а тази година се видели на „ Аполония “ в Созопол. Високо цени пловдивския Драматичен спектакъл. „ Довел съм доста другари - софиянци, с цел да видят новото на Драмата - „ Одисей “, „ Възраждане “. За мен „ Одисей “ е един от най-внушителните спектакли, които съм гледал ", не се скъпи на похвали губернаторът.

В театъра върви постоянно с другари, а по-късно разискват спектакъла на чаша вино.



Предпочел да следва право в София вместо в Бордо

Франция, както и страните от Европейския съюз, са най-големия открит музей - като архитектура, ред, дисциплинираност, красиви пространства, образование, просвета, съпоставя Йордан Иванов.

На въпрос за какво не е последвал образеца на доста други младежи, които живеят в чужбина, в това число и брат му, дава отговор: „ Обожавам Европа, само че си обичам България “. След като приключил Френската гимназия, кандидатствал за право едновременно в три университета - два във Франция и в Нов български университет в София, само че с ясното схващане, че даже и да бъде признат в непознатите вузове, може да остане в родината си.

Пловдив се ръководи без визия, разпродадоха го като брокери

Пловдив се ръководи без визия по най-сериозните проблеми на града, твърди Йордан Иванов. И дава образец за пробива, който ще се строи до Водната палата и в който ще се изсипват милиони, без да разберем дали решаваме проблемите или назад - задълбочаваме ги.

Идеята да се изградят многоетажни паркинги в централата градска част е сбъркана в основата си. Ако желаеме да разтоварим трафика, би трябвало да се обособяват буферни паркинги в периферията на Пловдив, от които да има бързи коридори за публичен превоз към центъра и останалите региони на града.



Пловдив е презастроен, тъй като този проблем е изтърван още преди време. Години наред Община Пловдив играе ролята на най-големия брокер на парцели - градът се разпродава на парче, с цел да се цялостни бюджетът. Кметът на Пловдив би трябвало да осъзнае, че притежаването на общинско имущество на първо място е механизъм за контролиране на застрояването. Когато не продаваш имот с повърхност 500 кв. м, осигуряваш въздух за хората.

В Общината се оплакват, че няма пари за детски градини и инфраструктурата. Ами милионите, плащани като финансови корекции по плановете поради корупция? А 16 млн. лв. /20 с ДДС/, дадени на компанията за транспортния план, с които можеше през днешния ден Пловдив да има неповторима система на електронното таксуване в градския превоз и ръководство на трафика? А милионите, изхарчени за зоопарка?

И на фона на всичко това неуреден стои казусът с Марица. Европейските градове, през които минава огромна река, се развиват към нея. Ние я тампонирахме, вдигнахме високи здания, запушихме пространствата сред постройките. А трябваше по крайбрежията да има на първия ред едноетажни здания, на втория - двуетажни, на третия - триетажни, като шахмат. Това щеше да направи зоната към реката перла.



Никой от ръководещите на Пловдив не приказва за скрития капацитет на града, който се намира сред Прослав и регион „ Южен “. Там може да се направи първично устройствено обмисляне с учебно заведение, мол, парк. А това, което попада в частен парцел, може да бъде сменено с различен.

Учудващо е, че никой в Община Пловдив не загатва за Голямоконарско шосе, чието уголемение е основно за града.

Ще работя в границите на своите пълномощия и ще бъда сътрудник и коректив на кмета на Пловдив. Докато бях общински консултант, голям брой противозаконни решения бяха проспани от регионалната администрация. Няма да проспя нито едно нелегално решение, заканва се новият регионален шеф.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР