Юристът, който е и лекар, ясно посочи разминаванията между държавата,

...
Юристът, който е и лекар, ясно посочи разминаванията между държавата,
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Строежът на детска болница – като сагата с ма...

Юристът, който е и доктор, ясно уточни разминаванията сред страната, с нейните отговорности, и частните вложители – за градежа Националната детска болница.

 

След абсурда с детската болница " Мама и аз " и след 3 години и обжалване в съда, Търговска лига обнови плана си за гигантска болница в софийското село Казичене и още веднъж получи " зелена светлина " за градежа.

 

" Защото в този момент вложителят има опция още веднъж да пробие. Паралелно са прегледани двете варианти - за Казичене и " Мама и аз ". Спретна се скандал под полемиката дали да е частна болница, какво прави страната и за какво не основава същинска национална болница ", разяснява адв. Петрова.

Тя изясни, че процедурата не е комплицирана, само че е въпрос на благоприятни условия. Министерският съвет утвърждава въз основата на експертна оценка, в която има мнение за нуждата от ново лечебно заведение, само че тези данни могат да се манипулират, можем да получим и спорни мнения.

 

" Ключов е въпросът на какви данни се образуват тези оценки. Защото ние си спомняме абсурда с Националната здравна карта, която сама по себе си е прелестна концепция, само че неприятно изпълнена. Факт е, че когато се открива болница, за мен персонално е неприемливо, само че законът го позволява, да има болница, в която няма Спешна помощ, без Педиатрия и инфекциозни заболявания, да няма съответна реанимация и в това време да сътворяваме бутикови, лечебни заведения, които подписват контракти с касата за скъпоструващи клинични пътеки и надалеч не усъвършенстват комплексното здравословно положение на своите пациенти и обществото, тъй като са основани да употребяват обществения запас на здравната каса ", изясни юрист Мария Петрова.

 

Според нея градежът на Национална детска болница се трансформира в сагата с автомагистралите – Хемус, Тракия и Струма.

" Проблемът е, че страната бездейства. Създаде Здравна капиталова компания, в която наля 100 млн. лева и назначи хора, които неизвестно по какъв начин ръководят. Проблемът с НДБ е над 30 години. Тези хора получават заплати, само че не знаем какво вършат. Създаден беше и Обществен съвет и не виждам тяхната функционалност и изгода, гравитират към казуса, без да намерят решение и дават гласност на казуса. Това е абдикиране на страната от националния интерес и майчиното и детско опазване на здравето, които в Конституцията са приоритет ", добави юристът.

Адв. Петров счита, че сигналът и следствието от ДАНС е " прахуляк в очите на жителите ", с цел да се сътвори чувството, че някой подхваща нещо:

 

" По фрапиращо е, че актуалният здравен министър откри нарушавания в одитните отчети на Инвестиционната компания за разрушаването на остарялата постройка, периоди, оспорвания, изхарчени пари за правни услуги без обосновка. Трудно ще ме убедят, че

 

" Като майка ми се желае да не е по този начин, само че като правист и юрист виждам казуса с НДБ комфортно използван от сегашни и бъдещи политици. В изискванията на избори, два пъти годишно, е комфортна политическа дъвка и мъчителна за обществото тематика, комфортна за всички, които се явяват като месии и спасители. Това са хора, които не вземат решение, а подклаждат казуса, с цел да се усещат значими и да бъдат избирани ", безапелационна бе адв. Петрова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР