Юрген Клоп се срещна с шефовете на Ливърпул на булевард

...
Юрген Клоп се срещна с шефовете на Ливърпул на булевард
Коментари Харесай

Тайните зад революцията на Клоп в Ливърпул

Юрген Клоп се срещна с шефовете на Ливърпул на бул. „ Лексингтън” – треньор в дълготрайна почивка, клуб в дълговременна почивка от елита. Средата (правна кантора) беше сериозна, сериозен беше и залогът. И въпреки всичко диалогът бе неофициален: нито Клоп, нито Майк Гордън – президент на Фенуей Спортс Груп (ФСГ) – носеха костюми. Двамата преди този момент били говорили по телефона, осъществявайки „ чудесна връзка”, но това в този момент беше основният миг – 1 октомври 2015 година, по-малко от пет месеца след началото на плануваната от немския треньор отмора след напускането на Борусия (Дортмунд). В нея, както самичък си спомня, концепцията била от ноември натам да усъвършенства познанията си за футбола, като посети разнообразни клубове и страни. Дали щеше да се откаже поради напечения пост на управител на Ливърпул?

Е, отхвърли се. И откакто най-сетне се срещна лице в лице със своя човек и го убеди, а съсобствениците Джон Хенри и Том Уърнър също бяха шашнати от срещата в Ню Йорк, Гордън сподели за Клоп:

Той не е най-хубавият човек за работата.

Той е идеалният човек за работата.



Идеалният за Ливърпул човек седи на маса въз основата Мелууд, клатейки дългите си крайници и разтегляйки устата си в необятна усмивка, която като че ли се разстила из цялата стая. „ Осми октомври, а? Някакви дарове?”, разсмива се той при мисълта за третата годишнина от своето предопределение. А по пътя си в същото време докара тима до край в Шампионската лига, край в Лига Европа, край за Купата на лигата, две следващи класирания в Топ 4 (за първи път от ерата на Рафаел Бенитес) и в този момент до най-хубавия старт на сезон на „ червените” от 126 години насам.

Днес предизвикването е да задмине първенеца Манчестър Сити, който води пред Ливърпул, макар историческия му старт, и Челси след 8-мия кръг в шампионата, въпреки и единствено по голова разлика. Сити, счита Клоп, има „ най-хубавия управител на света” и му припомня на Михаел Щих – най-изпипания механически немски тенисист, който е виждал. Ливърпул обаче, усмихва се босът на мърсисайдци, може да бъде Борис Бекер – буйната естествена буря, която най-после реализира доста повече от Щих.

Клоп е изцяло наясно, че е настъпило времето за достижения, че ръководството му е донесло възхита, само че не и титли. Смята обаче, че купата не се възнамерява, даже и от Сити предишния сезон, а е плод на развиването на даден тим: „ Не знаем по кое време ще я спечелим, по тази причина би трябвало в това време да изградим най-хубавите си моменти в живота, да се трудим крепко и да създадем колкото е допустимо повече специфични моменти за нашите поддръжници; да подсилим изключителната си връзка с тях даже още повече с внедряването на локални момчета в тима във време, в което парите заемат все по-голямо място във футбола.”

Когато Клоп приказва по този начин, е елементарно да го обичаш, само че и да го видиш като рисуван облик – месията в дънки, който се появява на първата си конференция на новата работа, тръбейки по какъв начин ще трансформира неверниците във вярващи. „ Значи той носи пристрастеност на… англичаните?”, попита хапливо тогава Арсен Венгер. Но, тъкмо както гегенпресингът в действителност изисква твърдоглав и находчив работен развой в тренировките, по този начин и всичко положително в последните три години бе плод на фино изпипана тактика.



Едно фамозно трио изстрелва нагоре Ливърпул и не, то не е Салах-Фирмино-Мане. Говорим за Клоп, Гордън и спортния шеф Майкъл Едуардс (на фотографията горе вляво), чието синхронизирано мислене води до неортодоксални решения като да вземем за пример скачането за Мохамед Салах макар неуспеха му в Челси, чупенето на международни трансферни върхове за Вирджил ван Дайк и Алисон или концепцията, че на ниска цена и изпаднал от Премиър Лийг шотландец в лицето на Анди Робъртсън би решил казуса на левия бек.

Срещу кабинета на Клоп на Мелууд е този на Едуардс. И двете порти стоят отворени и всеки от двамата отскача до другия, когато не пишат в УотсАп. Едуардс ежедневно осведомява по телефона Гордън, който от Масачусетс привнася разсъдък, обича афоризмите и постанова, че „ изявлението на мислите ти на глас в Ливърпул не е разрешено – то е задължително”.

Едуардс е деятелен и убеден, а кабинетът му е блестящо осветлен – нищо общо с цъкащия на преносимия компютър си в затъмнена стая зубър, какъвто облик му е основан поради асоциациите сред ФСГ и „ Moneyball”. Едуардс в действителност е бил футболист – в запасите на Питърбъроу. Става анализатор и процъфтява в Портсмут при Хари Реднап, откакто се сработва с Джо Джордан. Работил е с футболисти, но в никакъв случай не им е приказвал за статистики, тъй като има вяра, след работа в Prozone, че много от обичайните футболни данни са ненужни и нелепи. После става шеф на отдел „ Анализ на представянето” в Тотнъм.



Гордън (последният отляво надясно на фотографията горе) – бостънски управител на активи, пое всекидневното ръководство на делата в Ливърпул за ФСГ през лятото на 2012 година. Неговото ексцентрично решение бе да назначи приключилия Физика в Кеймбридж Йън Греъм, чиято компания за футболни изследвания даде революционни данни на Тотнъм и въодушеви куп от трансферните удари на Даниел Леви. Греъм, почитател на Ливърпул, бил обезсърчен от това, че Леви не му обезпечава нужното финансиране за рационализиране на модела му, и Едуардс се възползва от това. Двамата работят в доста непосредствен тандем, като единственото условие на спортния шеф е статистиката да бъде употребена в комбиниране с обичайните похвати.

Гордън сочи към прехвърлянията през януари 2013 година на Даниел Стъридж за 12 млн. паунда от Челси и на Филипе Коутиньо за 8,5 млн. паунда от Интер като точката на катурване на трансферната политика на клуба. Въпреки блестящия сезон 2013/14 обаче имаше затруднение в лицето на Брендан Роджърс, тъй като тогавашният управител не вярваше в модела.

Крачка напред, хер Клоп! Това, че германецът се вписа като дялан камък в органиграмата на Ливърпул не е никакво съвпадане. Данните на Греъм показвали по какъв начин Клоп е довел тимовете си до показване под предстоящото в единствено два от предходните му 14 сезона работа. Гордън „ разбрал” характера на своята цел, а треньорът от първия миг имал чувството, че „ работата ще стане”.



После обаче е ред и на труда на Едуардс. Той не дава изявленията и се ядосва, че през днешния ден има една-две негови фотоси в Google, тъй като от години върви тайно да шпионира своите цели, включително и на мениджъри, тъй като и там изследването е също толкоз надълбоко, колкото и на играчите. Това звучи на пръв взор нещо обикновено, но в Премиър Лийг единствено Саутхамптън изследва треньори по сходен метод. Ефектът върху Челси от назначението на Маурицио Сари по никакъв начин не изненадва Едуардс, който следи и е обожател на италианеца още от интервала му сред 2012-2015 година в Емполи.

Екипът на Едуардс съставил 60-странично досие на Клоп. Самият той приказвал с публицисти, играчи, сътрудници на целта си. Конкурент за поста бил отритнат, откакто Едуардс прекарал пет дни в хотела му, с цел да следи по какъв начин се държи той с хората и по какъв начин възнамерява подготвителния развой. Веднъж даже той седял анонимно наоколо до Клоп и подслушвал негов диалог по телефона.

Ключовите покупки в ерата „ Клоп” бяха направени след детайлно проучване, съчетаващо данните на Греъм с отчетите на скаутите. Едуардс насочва предизвикателство към обичайния метод на клубовете да гледат даден състезател един път, след това да изпратят скаут отново да го гледа след няколко седмици. Ливърпул гледа целта си в блокове от 15-20 мача, с цел да получи същинска картина за представянето и постоянството. Поставя се акцентиране върху това по какъв начин играчите упражняват и всеки януари скаутите обикалят света да гледат европейските тимове по време на зимните им лагери. Самият Едуардс един път стоял в профил на игрището в Марбейя, гледайки подготовка на Салах с Базел.



Когато Челси изпревари Ливърпул за египтянина през януари 2014 година, в щаба на „ червените” се възцарило обезсърчение, но неговото възобновление във Фиорентина и Рома разреши съчетаването с отличните отчети от предишното за решението още веднъж да се скочи за него. На „ Анфийлд” знаели, че Челси няма да го желае назад, че Тотнъм не може да си го разреши и че не е с профил за манчестърските клубове. Виждали го обаче като натурален трансфер за Арсенал и били изумени, че италианският им скаут считал Салах за „ прахосник” пред вратата. Очаквали египтянинът да вкарва по 18-20 гола на сезон – индикатори за международна класа при флангови нападател, и с наслада приели оборването им през сезон 2017/18, когато вкара над 40.

Всички покупки изискват консенсус сред триото Клоп-Едуардс-Гордън, а последният е благополучен да даде единодушието при единодушие сред мениджъра и шефа, в случай че ще и това да значи санкциониране на заплащане на суми международен връх. Така беше в случаите с Ван Дайк (70+4 млн. паунда) и Алисон (56+9 млн. паунда). Нидерландецът стоял отпред, и то с огромна разлика, в листата с 30 евентуални претенденти за поста. Централните бранители по принцип костват доста, изключително Ван Дайк, но през днешния ден платената за него сума наподобява напряко оскъдна.

Обратно в Шампионската лига след пропускането на сезон 2015/16, Ливърпул през днешния ден може да си разреши да се цели в най-хубавите. Мнозина от тях желаят да играят за „ червените” и Клоп и биха ги избрали пред другите претенденти, както сториха Ван Дайк, Алисон и Салах, който имал предложения от Атлетико Мадрид и Пари Сен Жермен. На пейката против Челси и Ман Сити бяха Стъридж, Джердан Шакири, Наби Кейта и Фабиньо, а в първия мач на Клоп през 2015 година там бяха Жоао Тейшейра, Джером Синклеър, Конър Рандал и Джордан Айб. Какъв напредък единствено!



Клоп не е не запомнил по какъв начин в подготовката за този мач имал единствено седем играчи разполагаем поради паузата поради интернационалния календар и поредните тежки коленни травми на Джо Гомес и Дани Ингс. Той трябваше и да привиква с нарасналите отговорности на мениджъра в Англия спрямо Германия. „ В Майнц и Дортмунд с всички бях другар, а тук от първия ден като че ли ти дават празен лист хартия и би трябвало да напишеш цялостен лист с твои правила”, разяснява Клоп.

Едуардс и Гордън се съгласяват, че въпреки и триумфът в никакъв случай да не е обезпечен, през днешния ден изискванията да се случи най-накрая са налични. Съставът е „ най-завършеният” в осемте години ръководство на ФСГ. „ Въпреки последните резултати се намираме в добър миг – споделя германецът. – Ако бях споделил това в първия си ден тук, щях да неистина, а през днешния ден е 100% истина, което е белег на голямо развиване. Чувствам се на 100% виновен за всичко тук и това е ситуацията.”

КЛОП – ОРЪЖИЕТО В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ

Той твърди, че неизползването на обществените медии е „ най-умното решение” в неговия живот. Макар и да не ги употребява обаче, Клоп явно е ПР-оръжие в тях за спечелването на сърцата на почитателите на Ливърпул и неутралните…

ГОВОРИШ ЛИ СКАУЗ?

Месец след идването си на поста беше интервюиран от 9-годишния почитател Айзък за клубната телевизия и имаше въпроси за познаването на скауз диалекта. Забавните отговори и откритостта сгряха сърцата на последователите.



ПАДАМ СИ

По време на лагер в Тенерифе през март м.г. излезе клип по какъв начин Клоп се залива от смях, когато Деян Ловрен пада на земята по гъз и, до момента в който лежи, го удря топка по главата.

РЕЧТА НА КРАЛЯ

При приемането на премията за Играч на сезона от Салах неговият управител прати разчувстваща тирада, която пощури света. В нея Клоп назова своя състезател „ не ролеви модел за Египет, Северна Африка, целия арабски свят и мюсюлманите по целия свят, а ролеви модел въобще; приказен футболист и, което е по-важното в живота, добър човек”. Речта му в поддръжка на обиждания на расова основа Риан Брюстър също бе похвална.

НЯКОЙ НАВИТ ДА ПОПЕЕ?

През юли т.г. излезе клип по какъв начин Клоп пее и пие бира с изумени почитатели и артиста Джейми Уебстър в бар в Мичиган по време на лятното турне в Съединени американски щати. Песента – „ червения” еврохимн на похода към Киев„ Allez, Allez, Allez”.
Джонатан Норфкрофт, „ Таймс” Премиър лийг 8 кръг, неделя 7 октомври  Ливърпул 0:0краен резулат  Манчестър Сити
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР