Юнската среща на върха на Европейския съюз е крайният срок

...
Юнската среща на върха на Европейския съюз е крайният срок
Коментари Харесай

Казусът с ирландската граница след Брекзит трябва да бъде решен до юни

Юнската среща на върха на Европейския съюз е " крайният период " за реализиране на прогрес по въпросите, свързани със северноирландската граница. Това заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан през вчерашния ден в Дъблин, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис бе декларирал през април пред английска парламентарна комисия, че настояването на Европейски Съюз за прогрес до юни по казуса с ирландската граница - значима пречка в договарянията за Брекзит, е " неестествен период ", напомня Ройтерс.

Но на общата конференция в Дъблин през вчерашния ден с ирландския си сътрудник Саймън Коувъни, Льо Дриан сподели, че решението не може да бъде отлагано.

" Юни би трябвало да бъде считан за крайният период " за намирането на метод да се избегне " твърда граница " сред Ирландия и Северна Ирландия, което да разреши прогрес в договарянията за Брекзит, сподели Льо Дриан.

Северна Ирландия ще бъде единствената сухопътна граница на Англия с Европейски Съюз откакто кралството излезе от блока и въпреки че и двете страни настояват, че желаят да запазят границата с Ирландия отворена, намирането на практическо решение към този момент се оказва непостижимо.

По думите на Коувъни така наречен Митническо партньорство сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, за което се застъпват някои членове на кабинета на английския министър председател Тереза Мей, до момента в който други са срещу, би могло да реши доста от проблемите. Предложението би сложило Англия в действителност в ролята на митнически колектор на Европейски Съюз, показва Ройтерс.

Коувъни акцентира, че позицията на държавното управление на Ирландия е гъвкава, що се отнася до това по какъв начин тъкмо Тереза Мей ще удържи обещанието си да няма физическа гранична инфраструктура на острова, само че не и дали ще удържи даденото заричане.

" Готови сме да проявим еластичност, в случай че английското държавно управление предложи някакви нови хрумвания, само че няма да бъдем гъвкави за крайния излаз ", съобщи ирландският външен министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР