Юношата Боби Дънкан предизвика неочаквана буря около безоблачния в последно

...
Юношата Боби Дънкан предизвика неочаквана буря около безоблачния в последно
Коментари Харесай

Угризенията на Джан и изоставилите Ливърпул

Юношата Боби Дънкан провокира непредвидена стихия към безоблачния напоследък Ливърпул, като със скандал си изкара трансфер от европейския първенец към Фиорентина в края на летния трансферен прозорец. Той обаче не е нужно да поглежда доста далеко, с цел да види какво може да се случи, когато промениш ситуацията от Мърсисайд към Апенините.

Младокът отпътува към Флоренция напълно изненадващо, защото преследва на мига игрови минути на равнище „ мъжки футбол “, които не вярваше, че може да получи скоро при „ алените “. Така нападателят се трансформира в третия състезател на Ливърпул, преместил се в Серия А в последните 15 месеца. Първият бе Рагнар Клаван, който се утвърди в тима на Каляри и му оказа помощ да избегне изпадане от елита предишния сезон. Вторият нямаше този шанс. Неговото име е Емре Джан.

Германският национал направи по този начин, че договорът му с британския клуб да изтече предишното лято, преди да се реалокира със свободен трансфер към Ювентус. Докато обаче „ алените “ трагично усъвършенстваха съдбините си след това, Джан се озова в някаква безтегловност. Той позорно бе оставен отвън състава на „ бяло-черните “ за новото издание на Шампионската лига, а съгласно информации от италианската преса „ Старата госпожа “ също така е желала да прати полузащитника към Барселона в подмяна на Иван Ракитич. Това в последна сметка не се случи, нито се случи и споменаваното допустимо негово завръщане в последния трансферен ден в някогашния му клуб Байерн (Мюнхен).



Сега Джан е изправен пред тежката борба да завоюва доверието на новия старши треньор на „ и бианконери “ Маурицио Сари, който в първите турнирни мачове този сезон заложи на титулярна полузащита в лицето на Миралем Пянич, Сами Кедира и Блез Матюиди. След това на опашката чакат летните попълнения Адриен Рабио и Аарън Рамзи – и двамата, като Джан, пристигнали със свободни прехвърляния. Всъщност германецът бе стеснен в изявите си до една 30-минутна поява на терена в семейството против Наполи в неделя, когато гостите обърнаха резултата от 3:0 до 3:3, с цел да изгубят злополучно в добавеното време с автогол на водача на отбраната си Калиду Кулибали.

При все това би било неистина да се твърди, че някогашният полузащитник на Ливърпул е имал слаб първи сезон в Торино. След няколко ранни проблеми към формата си той стартира в 16 от последните 23 мача на Юве в Серия А и завоюва скудетото. Към сегашния миг обаче Джан схваща без да пита, че нещата надалеч не стават автоматизирано по-розови с едно просто овакантяване на „ Анфийлд “.



Същото мъчително откри и Филипе Коутиньо, както през годините се случи и на други огромни фигури за клуба като Йън Ръш, Майкъл Оуен, Фернандо Торес и даже Стийв МакМанаман, който може и да завоюва много и огромни титли с Реал Мадрид, но не и като цялостен титуляр в стадия си на „ Сантиаго Бернабеу “. Коутиньо бе топ играчът на мърсисайдци, когато те още не бяха стигнали до върховете на футбола, и можеше да има света в краката си, когато реши, че упоритостите му и щастието му ще имат повече покритие в Барселона вместо в Ливърпул. След единствено сезон и половина „ блаугранас “ се чудеха на кого да го пробутат и най-после компромисно го пратиха чартърен за година в Байерн.

Успешните истории на тази повърхност са при футболисти, които бяха в периферията при „ алените “ и стигнаха до натурален завършек на престоя си на „ Анфийлд “ – такива като Клаван да вземем за пример и като Лукас Лейва, станал Играч на сезона на Лацио.



Джан сигурно щеше да получава игрови минути, в случай че бе останал в Ливърпул до през днешния ден. В мощните си мачове той доминираше цели полузащити, а универсалността му го прати да играе също като централен бранител и бек. Освен това халфовата линия остава последната, която търпи въпросителни в титулярната единайсеторка на Ливърпул на Юрген Клоп – единствено Фабиньо наподобява неоспорим любимец за място там при травмите на Наби Кейта и Алекс Окслейд-Чембърлейн, склонността на Джини Вейналдум да се скрива в някои мачове и очевидните ограничавания на капитана Джордан Хендерсън и ветерана Джеймс Милнър, при все това никой не може да ги укори в липса на инфекциозен възторг.

Джан сигурно беше положително попълнение за Ливърпул и превъзходен футболист, който бе от нужния вид за изстрелването нагоре към идващото ходило – постоянно присъединяване в Шампионската лига. Но до момента в който Ювентус без триумф се опитваше да го прати където и да било другаде в края на този трансферен прозорец, „ алените “ от дълго време към този момент бяха претърпели неговото овакантяване.
По материали на британската преса
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР