Юни ще бъде със средни температури около и над нормата.

...
Юни ще бъде със средни температури около и над нормата.
Коментари Харесай

Само за море: Очаква ни горещ юни с температури до 34 градуса

Юни ще бъде със междинни температури към и над нормата. Месечните суми на преваляванията в по-голямата част от страната ще бъдат към и под нормалните, като по-вероятно е в Южна България да вали по-малко. Дните с превалявания ще са с към 10-20% по-малко от естественото.

Средните климатични оптимални температури са сред 25 и 30 градуса, а междинните минимални - сред 13 и 18 градуса. Сухият интервал за месеца нормално е сред 21 и 30 юни, а валежният - от 1 до 21 юни.

Юни ще стартира с най-вече слънчево време в по-голямата част от страната. Повече облаци ще има в следобедните часове над планините, където тук-там за малко ще превали. Температурите ще бъдат по-високи от естествените и оптималните ще бъдат от 25 до 30 градуса. През интервала 2-5 юни ще е слънчево. Температурите ще се покачат и към и след пладне в низините ще бъде горещо. Най-високите температури в най-горещите точки на страната ще доближават 33-34 градуса.

От 6-и до 10-и ще настъпи захлаждане и интервал с по-нестабилно време. Преди обед ще бъде слънчево, само че следобяд ще се заоблачава и на доста места основно в Северна България и планините ще превалява и прегърмява. Възможни са градушки.

В началото на второто десетдневие още веднъж ще е слънчево и топло, в низините - и горещо. Временни заоблачавания ще има в следобедните часове, само че с дребна възможност за превалявания. В средата и в края на десетдневката ще бъде по-динамично, с условия за къси превалявания и гръмотевици след пладне. В някои дни тук-там основно в Северна България и планинските региони преваляванията ще бъдат интензивни. Температурите ще бъдат близки до естествените за това време на годината.

През множеството дни от третото десетдневие в по-голямата част от страната ще бъде слънчево и горещо. По-голяма възможност за превалявания и гръмотевици има над планините и североизточните региони.

Изминаващият месец май за по-голямата част от страната беше със междинни температури към и над нормата, като с релативно по-малка позитивна особеност бяха северните и източните региони, а с по-голяма - югозападните.

Месечните суми на преваляванията за по-голямата част от страната бяха под нормата. Дните с дъждове, гръмотевични стихии иградушки също бяха под норма. Въпреки това и тази година интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки нанесоха вреди върху инфраструктурата и земеделието. С по-голям обсег бяха тези феномени през последните дни от месеца, като изключително в Родопите, тук-там в Северозападна България и по долината на Марица имаше райони с опустошени от градушката площи.

Юни е първият летен месец. Тази година ще посрещнем лятото на 21-и в 11,13 ч, когато Слънцето влиза в знака на Рак.

Най-високите температури, измервани през юни, са сред 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен - 42 градуса, Русе - 41, Панагюрище и Образцов чифлик - 40. При по-чувствителните захлаждания минималните температури са се понижавали до 3-8 градуса.

По-студено е било в Трън - минус 1 градус, Самоков - 0, Разград, Чирпан и Казанлък - 2 градуса.

В София най-студено е било на 3 юни 1918 година 4,2 градуса, а най-топло на 27-и през 1982 година - 37, 2 градуса.

Според националната метеорология, която включва прогнози за времето, учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията, когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има доста студена зима, а в случай че е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР