Юни направи заявка за лидерство сред най-топлите в историята на

...
Юни направи заявка за лидерство сред най-топлите в историята на
Коментари Харесай

Непоносими жеги в Москва, температурите продължават възхода си нагоре

Юни направи поръчка за водачество измежду най-топлите в историята на метеорологичните наблюдения на Москва. Според резултатите от първата половина на месеца, междинната температура е надвишила нормата с 4 градуса. Дните с температури над +30 (нещо не толкоз всекидневно и всекидневно за съветската столица) са доближили броя по този индикатор за целия летен сезон. В същото време преваляванията са доста малко - по-малко от 20% от междинните нормални месечни стойности.

До предходната седмица съветската столица се радваше на дълъг интервал рекордно топло време. Той беше пресечен за малко от въздушната маса от Арктика. Тя смъкна температурите до естествени за интервала равнища. Но това беше за малко: през уикенда студената магия се изчерпа.

Над Централна Европа набира скорост антициклон. Разпространявайки се на изток, той ще се усили и разшири по мярка. В резултат - топлината ще стартира да се усилва и натрупва от ден дневно още веднъж.

Въздушните потоци ще се ориентират от Северна Африка. Нощната температура последователно ще се покачва от +13 до +20, денем - от +25 до +32 градуса.

Положителната температурна особеност ще се усили до 5-7 градуса (толкова ще бъде разликата сред фактическата температура и нормите за съответния ден). Очаква се влажността да е ниска. Атмосферното налягане ще бъде нараснало.

По-на изток в умерените ширини на Азия, източно от Урал, за още ден или два ще бъде малко по-хладно от нормалното. В Европа до края на тази седмица за малко над Централното Средиземноморие ще усетим дъха на Северна Африка и мощно загрятите тропични въздушни маси. Те ще доближат южните елементи на Гърция и Италия, а у нас ще усетим единствено далечната им външна страна: температурите през почивните дни в България ще доближат 33, 34, тук-там до към 35 градуса.

Това ще бъде единствено генерална подготовка за предстояща от единия от моделите доста мощна гореща вълна в края на месеца, която ще залее Югозападна Европа. Тъй като тези периоди са много напред във времето за сигурна прогноза, очаквайте развиването на сюжетите на моделите в идващите дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР