ЮНЕСКО изключи базиликата Рождество Христово във Витлеем от списъка на

...
ЮНЕСКО изключи базиликата Рождество Христово във Витлеем от списъка на
Коментари Харесай

Храмът във Витлеем – извън списъка на ЮНЕСКО заради реставрация

ЮНЕСКО изключи базиликата „ Рождество Христово ” във Витлеем от листата на застрашените обекти от международното културно завещание, оповестяват от организацият, представени от РИА Новости.
Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО обосновава своето решение с извършените възстановителни действия на църквата, издигната, съгласно преданията, на мястото, където се е родил Исус Христос.
В храма са били реставрирани вратата, покрива, външната фасада и мозайката по вътрешните стени.
Специалисти от организацията показаха удовлетворение от отхвърли да бъде издигнат тунел в региона на храма и приветстваха приемането на проект за консервацията му като архитектурен обект.
Базиликата над рождественската пещера е издигната през първата половина на IV век, а настоящия си образ придобива през 529 година – след разрушаването й от самаряните и възобновяване й от император Юстиниан.
През 1855 година султанът предава правата за предписание с храма на православните гърци. На това място, както и в йерусалимския „ Гроб Господен ” службите са поделени сред другите християнски изповедания.
През 2012 година базиликата е вписана по едно и също време в листата на международното културно завещание и в листата на застрашени обекти от международното завещание поради неприятното положение на храма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР