Юнал Лютви, Мустафа Карадайъ и председателят на партия Алианс на

...
Юнал Лютви, Мустафа Карадайъ и председателят на партия Алианс на
Коментари Харесай

Европейските либерали призоваха Борисов да извади Сидеров от властта


Юнал Лютви, Мустафа Карадайъ и ръководителят на партия „ Алианс на либерали и демократите за Европа ” Ханс ван Баален. сн: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов би трябвало да поеме отговорноста, че съдружният му сътрудник поддържа противозаконното анексиране на Крим. Това сподели в петък в коридорите на Народното събрание президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален, откакто се срещна с управлението на Движение за права и свободи.

Баален акцентира, че че всички желаят положителни връзки с Русия, само че би трябвало да се съблюдава интернационалното право.

" Може би " Атака " и другите би трябвало да отидат в окупираната Украйна, в Крим, тъй като тук, в България, те не играят положителна роля. Моля, господин Борисов, извадете ги от властта след европредседателството ", сподели още Баален.

Позицията му съответствува с тази на Движение за права и свободи, които от началото на мандата настояват, че обединението сред ГЕРБ и националистите е нездравословна за страната, а Обединените патриоти не би трябвало да бъдат в ръководството на България.

Президентът на либералите разяснява деянията на ″Атака″ от предходната седмица, когато ръководителят на парламентарната група на " Обединени патриоти " и водач на " Атака " Волен Сидеров бе в Крим, където дружно със своя съпартиец и заместник-шеф на Народно събрание Явор Нотев, разгласи, че Москва се грижи доста за полуострова, че има сериозен обсег. Сидеров сподели още, че Крим не е анексиран, а сходни изказвания са хибридни.

Веднага по-късно от ГЕРБ оповестиха, че няма да подхващат нищо против Сидеров, тъй като това била ″лична″, а не държавната позиция.

Брифингът на Балеен бе пресечен от кореспондент на малкия екран на " Атака " - " Алфа ", който с изострен звук сподели: " Вие като какъв се намесвате в българската политика и политиката на партия " Атака "? Отговорете на въпроса! Партия " Атака " не са либерали! "

" Може да задавате всевъзможни въпроси, само че по подобаващ метод. Това не е европейско държание. Още един път - ние поддържаме европейска България! Това е. Благодаря ви! ", отговори му Баален. Последваха ръкопляскания от Движение за права и свободи и интернационалните посетители.

" Коалиционните сътрудници на ГЕРБ разрушават имиджа на страната и слагат на карта евроатлантическото й бъдеще ", сподели през днешния ден и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той изрази " мощна паника и угриженост за евроатлантическата ориентировка на страната " поради думите на Волен Сидеров в Крим и известието, че министър председателят е бил осведомен.

" Тук към този момент в действителност става нещо притеснително. И изказванията на Цветан Цветанов, че някой ревизира евроатлантическата ориентировка на страната, се оказват правилни - това е техният съдружен сътрудник, това е днешната власт ", сподели Карадайъ.

Миналата седмица Цветанов упрекна президента Румен Радев в предпочитание страната да излезе от Европейски Съюз и НАТО. Движение за права и свободи стартира да стартира тази своя теза преди ден. Първо бе изказана от депутата от придвижването Йордан Цонев.

" ГЕРБ са длъжни да обяснят и на обществото, и на нашите сътрудници от Европейски Съюз държанието на съдружния си сътрудник. По значими геополитически въпроси не може да има персонално мнение, изключително като си част от ръководството на страната, и това мнение се разминава с формалната позиция на страната. В противоположен случай се изпада в обстановка за диагноза, която преди две години Борисов я беше сложил за тогавашните си съдружни сътрудници и ги беше определил като шизофренно държание ", сподели Мустафа Карадайъ. Той добави, че тази власт е нездравословна и рискова за страната, и настоя за отговори от ЕНП за ориентацията на съдружния сътрудник на ГЕРБ.

Ван Баален изрази поддръжка за влизането на България и Румъния в Шенген, " тъй като извършват критериите ". По думите му страната ни би трябвало да се причисли към Шенген в границите на една година.

При последната си " аудиенция " в българския парламент в края на предходната година Ван Баален изпадна в неловка обстановка поради въпрос за Делян Пеевски, който е част от дъщерната на либералите партия у нас – Движение за права и свободи.

За да избави обстановката, тогава водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ даде обещание да направи специфична конференция на тематика " Делян Пеевски ", която и до през днешния ден не се е състояла.

Днес въпрос за Пеевски нямаше, тъй като гостите и домакините прекъснаха конференцията след въпросите от телевизия ″Алфа″.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР