Тим Скот казва, че президентите не могат да прекратят гражданството по рождено право за деца на имигранти без документи

...
Юма, Аризона — Кандидатът на Републиканската партия в Белия дом,
Коментари Харесай

Юма, Аризона — Кандидатът на Републиканската партия в Белия дом, сенатор Тим Скот от Южна Каролина в петък постави под въпрос законността на предизборните обещания, дадени от бившия президент Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис да прекрати гражданството по рождение за деца на имигранти, живеещи незаконно в САЩ.

Попитан дали ще се присъедини към Тръмп и ДеСантис в обещанието да отнеме гражданството по рождение чрез изпълнителен иск, ако бъде избран за президент, Скот каза, че не вярва, че президентите могат да направят това едностранно, повтаряйки правните учени, които смятат, че промяната ще изисква изменение на конституцията на САЩ.

„Мисля, че Конгресът ще трябва да действа. Президентът не може да направи това сам или от себе си, каза Скот пред CBS News след кръгла маса с лидери на общността в Юма, Аризона, район по протежение на границата между САЩ и Мексико, където през последните години се наблюдават рекордни нива на преминаване на мигранти.

14-та поправка на Конституцията постановява, че „лицата, родени или натурализирани в Съединените щати“ са „граждани на Съединените щати и на държавата, в която пребивават“.

Промяната на конституцията трябва да бъде предложена от свръхмнозинство в Конгреса или от конституционна конвенция, свикана от две трети от всички щати. След това се изисква ратификация от три четвърти от щатите.

Скот в петък стана последният републикански кандидат, посетил границата между САЩ и Мексико, присъединявайки се към ДеСантис и Ники Хейли, бивш посланик в ООН. Подобно на републиканските законодатели в Конгреса, кандидатите на Републиканската партия за Белия дом превърнаха имиграцията в централен компонент на своите кампании, като често критикуваха как администрацията на Байдън се справи с безпрецедентните нива на миграция, регистрирани по южната граница през последните две години.

Кандидатите за президент на Републиканската партия до голяма степен разчитаха на имиграционния наръчник на Тръмп, обещавайки да възстановят много от твърдолинейните и често противоречиви гранични политики на неговата администрация, включително програма, която изискваше мигрантите да чакат в Мексико, докато молбите им за убежище бяха прегледани.

Скот в петък повтори тази критика, като обвини администрацията на Байдън за рекордните нива на незаконно преминаване на границата през последните години. Той обеща да разположи допълнителни гранични агенти и имиграционни съдии, за да преразгледат случаите на убежище, ако бъде избран, и да прекрати политиката на администрацията на Байдън за обработка на мигранти на входните пристанища по южната граница, ако си осигурят среща чрез телефонно приложение, известно като CBP One.

„Ако бях президент на Съединените щати, щяхме да изтрием приложението“, каза Скот. „Да гледаме как границата ни е несигурна, опасна и широко отворена е колосален проблем.“

Администрацията на Байдън твърди, че се е стремила да управлява преминаването на мигрантите по хуманен начин. Рекордните нива на незаконно влизане на границата през последните години, според него, са подхранвани от криза с масово разселване в Латинска Америка, която накара милиони хора да избягат от засегнати от криза страни като Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела.

Администрацията също каза, че стратегия, която е приложила по-рано тази година, успешно намалява незаконната миграция. Стратегията разчита на програми, като процеса на приложението CBP One, които позволяват на мигрантите да влизат законно в САЩ, и по-строги правила за убежище за тези, които влизат в страната незаконно.

Въпреки че тези ограничения за предоставяне на убежище бяха оспорени от защитниците на мигрантите, апелативен съд в четвъртък позволи на администрацията да ги продължи, докато разглежда обжалване на разпореждане на по-нисък съд, което ги обяви за нарушаване на законовите разпоредби на страната задължения към бежанците.

Нелегалното пресичане на границата спадна до най-ниското си ниво от две години през юни, но се увеличи значително през последните седмици, въпреки екстремните и знойни температури в южната част на САЩ, показват предварителните данни на граничния патрул .

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР