Юлия КУЛИНСКАПриета с ежби, разправии, спорове, протести и гладни стачки

...
Юлия КУЛИНСКАПриета с ежби, разправии, спорове, протести и гладни стачки
Коментари Харесай

Ниска топка

Юлия КУЛИНСКА
Приета с ежби, разправии, разногласия, митинги и гладни стачки от Седмото Велико Народно заседание преди 32 години, Конституцията ни продължава и през днешния ден да е сред " Осанна! " и " Разпни я! ". Да съблюдават Конституцията и законите на страната е значима част от клетвата на всички лица, заемащи висши постове. По-важното е обаче дали те я извършват... Тревожно е, че 76 на 100 от българите не са разлистили главния закон на страната. Дали измежду тях не са и хората, които избираме да ни ръководят?! Защото в последните години все по-силно става желанието им да посегнат с нечисти ръце към Конституцията и да я премоделират по собствен облик и сходство. Да я създадат такава, че вместо те да й служат, тя да ги обслужва. 
Не са малко наши политици, които не знаят или се вършат, че не са чули завета на един от създателите й Любен Корнезов: " Можем да живеем свободно само под властта на закона ".
Често властимащите оправдават своята отпадналост, неведение и некадърност да ръководят, търсейки виновност в Конституцията.
Но обоснован е въпросът главният закон на страната ли е отговорен за делата на трупчета или това, че цяла система в правосъдната власт не си прави работата, че е пропита с корупция, далавери и ала-бала. Конституцията ли е отговорна за безсилието и некадърността на политиците да се оправят с проблемите ни хората? Тя ли е отговорна, че новото ръководещо болшинство се е запънало да се пази един различен и не си дават имунитетите?
Често се цитират измененията във висшия закон на Съединени американски щати, който е на 229 години. Той обаче има едвам 27 ремонти, признати с консенсус от обществото. 
А у нас мераците за промени в Конституцията избухват и угасват като фойерверки според от ползите на властимащите. Да, несъмнено има потребност от смяна, тъй като обществено-политическите връзки претърпяха значими метаморфози през последните три десетилетия. А и Хераклит е споделил: " Всичко тече, всичко се трансформира "...
Неоспорим факт е, че без да бъде изменена, Конституцията няма по какъв начин да бъде осъществено дълбока правосъдна промяна. Но това би трябвало да става извънредно деликатно. Конституция не се написа на коляно. В нея не трябва да се  ровичка с мръсни ръце и нечисти намерения. Трябва разум, разсъдък, почтеност и бистрота. Едва ли обаче новите ерзац политици имат потенциал за това. И децата към този момент се досещат, че нещата са много по-дълбоки.  Нека създателите най-малко малко се постараят! Защото към този момент са мнооого ниска топка...>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР