Юлия КУЛИНСКАНужна е цялостна реформа в ТЕЛК и това ще

...
Юлия КУЛИНСКАНужна е цялостна реформа в ТЕЛК и това ще
Коментари Харесай

Георги ГЬОКОВ: Нужна е цялостна реформа в ТЕЛК

Юлия КУЛИНСКА
Нужна е цялостна промяна в ТЕЛК и това ще е същинското облекчение на хората с увреждания, разяснява за ДУМА ръководителят на обществената комисия в Народно събрание Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Той посочи, че измененията в Закона за хората с увреждания ще се гледат на второ четене в сряда в комисията. По думите на Гьоков със законопроекта на ГЕРБ не се вземат решение фундаменталните проблеми в здравната и трудовата експертиза. " От Българска социалистическа партия сме подготвени да ги дискутираме, да даваме решения, да стигнем до ефикасна законодателна самодейност, за какво не и до цялостна промяна, която да направи здравното, изключително трудовото освидетелстване дейно, работещо и индивидуализирано. По този метод всеки човек с увреждане ще може да получава точните условия на труд, точните обществени и други услуги, от които се нуждае. Само по този начин ще създадем живота на тези хора по-лек и наличен, тъй като им го изискуем ", безапелационен е Гьоков.
Вчера омбудсманът Диана Ковачева прикани Народното събрание за незабавни решения за хората с увреждания във връзка проблемите с ТЕЛК и НЕЛК. Припомняме, че на 11 януари с цялостно единогласие от 184 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене законодателните промени, измежду които са и тези, препоръчани от Ковачева.
Реформата за ТЕЛК решенията би трябвало да е задълбочена и сложна, само че в случай че гласуването на второ четене на промените ненапълно ще облекчи обстановката и ще даде опция да се обмислят идващите стъпки, уточни омбудсманът. Предложените от Ковачева промени в Закона за хората с увреждания плануват решенията на ТЕЛК да важат до издаването на нови, а при определянето на % на нетрудоспособност да се взема поради освен водещото заболяване, а всички болести, които хората имат. Още през октомври предходната година съм сезирала здравния министър с ясна рекомендация методиката да се промени, разяснява Ковачева.
По думите й хората с увреждания стачкуват с съображение, тъй като от години са жертва на една неслучила се промяна, която води до тяхното унизително битие. Те са задоволително ощетени от ориста, с цел да бъдат подлагани и на това оскърбление, безапелационна е Ковачева.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР