Юлия КУЛИНСКАБСП спира преговорите за съставяне на ново правителство в

...
Юлия КУЛИНСКАБСП спира преговорите за съставяне на ново правителство в
Коментари Харесай

БСП спира преговорите за ново правителство

Юлия КУЛИНСКА

Българска социалистическа партия стопира договарянията за сформиране на ново държавно управление в границите на 47-то Народно заседание поради решението на Кирил Петков да изгони 70 съветски дипломати. Това разгласи Корнелия Нинова след изключително съвещание на Изпълнителното бюро на партията и ПГ " Българска социалистическа партия за България ".
" Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е невиждано в българската дипломатическа история и е на прага на разкъсване на дипломатическите връзки. За нас това е безусловно недопустимо и по метода, по който е взето, и по наличието му ", безапелационна е Нинова. По думите й решението е взето безусловно еднолично от премиера Кирил Петков. В Министерския съвет не е обсъждано и не е взето сходно решение, посочи тя.
Депутатите от Българска социалистическа партия настояха Народното събрание да организира закрито съвещание, на което да бъде изслушан шефът на ДАНС за отчета, който е изготвил и дал и въз основа на който Петков е взел решението за изпъждане на дипломатите. Тези отчети би трябвало да бъдат изпратени до премиера, президента и ръководителя на Народно събрание, разясни Нинова. Ако президентът не знае, че има подобен отчет на ДАНС, то нещо изрично не е наред в страната, отсече Нинова и напомни, че шефът на ДАНС се назначава от президента. Тя изясни, че от обществената информация излиза наяве, че се касае за шпионаж, който визира националната сигурност, по тази причина било най-уместно Румен Радев незабавно да свика КСНС.
" За следващ път министър председателят Кирил Петков взема еднолични решения по въпроси, които доста съществено засягат националната политика - и вътрешна, и външна. Досега проявявахме приемливост и схващане в името на общата цел, която си бяхме сложили - да променим модела на ръководство. Но защото това е следващото такова решение, ще се върнем на масата на диалози, в случай че Политическа партия предложи различен претендент за министър председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си държание до момента ", заключи Нинова.
Реакцията на социалистите е във връзка думи на министър-председателя, който съобщи във вторник вечерта, че България ще изгони 70 съветски дипломати едновременно до края на тази седмица. Очакваме в неделя един цялостен аероплан от 70 места да замине за Москва, сподели той. Според Петков дипломатическата им активност е била повече за прикритие. Всеки, който работи за непознати ползи, ще бъде свикан да се върне назад в страната, откъдето е пристигнал, съобщи министър председателят.
По-късно зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала в Министерство на външните работи посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова е била осведомена за решението на българската страна за понижаване на числеността на личния състав на съветските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в границите на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници, прецизираха от Министерство на външните работи.
От Българска социалистическа партия реагираха стремително на новината и обявиха, че решението за изгонването на съветските дипломати не е в съгласие с тях. " Решението ще има дълготрайни последствия. Българска социалистическа партия изрично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел ", написа водачът на партията Корнелия Нинова във фейсбук.

Андрей Гюров: Надяваме се социалистите да осмислят мнението си

" Продължаваме да вършим всичко допустимо да излъчим държавно управление в този мандат. За това организирахме и съвещание на Националния съвет в понеделник, където дадохме явен мандат на преговорен екип, който да договаря с нашите съдружни сътрудници. Сега имаме нова информация на масата, надлежно би трябвало да обмислим и да седнем на масата на договарянията, където се надяваме и Българска социалистическа партия да осмислят тяхното мнение ", съобщи ръководителят на ПГ на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров пред публицисти в Народно събрание.
" Не сме стигнали на стадий да обсъждаме личен състав на държавното управление, разисква се формула, която да сплоти всички партии. Път за договаряния постоянно има, другояче нямаше да са договаряния, а извиване на ръце. Имаме време до петък до връчване на мандата ", акцентира Гюров, само че не отговори дали Кирил Петков ще е претендентът за министър председател.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР