Юлия КУЛИНСКАС бюджета за догодина местната власт получава глътка въздух.

...
Юлия КУЛИНСКАС бюджета за догодина местната власт получава глътка въздух.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: С бюджет 2022 местната власт получава глътка въздух

Юлия КУЛИНСКА

" С бюджета за следващата година локалната власт получава глътка въздух. Може би не всичко се дължи на Българска социалистическа партия, само че имаме забележителен принос, участвайки в ръководството, това да бъде реалност. " Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на среща с кметове, издигнати или подкрепени от левицата. Тя означи, че договарянията за бюджета не са били лесни и това, което е постигнала Българска социалистическа партия като партия в държавното управление, заслужава почитание.

В диалога по параметрите на бюджета за следващата година, отнасящи се до общините, участваха министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, министърът на земеделието Иван Иванов, зам.-министърът на опазването на здравето доцент Георги Йорданов, членове на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и управлението на ПГ " Българска социалистическа партия за България ".

" Бюджетът за следващата година се отличава с дълбочина на правенето на политика в отношението " централна власт - локална власт ". Бяхме привикнали през последните години страната да трансферира на общините нови отговорности, които обаче не бяха обезпечени финансово. Това повече няма да се случва, а финансирането на доста действия е увеличено ", акцентира Нинова.

" Общо бюджетните взаимоотношения сред общините и централния бюджет са в границите на 5 607 800 000 лева Общата дотация за

делегираните държавни действия

е 4 889 000 300 лева, което е с 12,9% нарастване спрямо предходната година, или с 556 000 000 лева Изравнителните дотации са общо 379 млн. лева, което е с 15% повече по отношение на 2021 година Трансферът за зимно разчистване и поддържане на общински пътища е 48 200 000 лева Целевата дотация за финансови разноски е 291 000 300 лева, което е с 30% по-високо, което съставлява 67 200 000 лева ", разясни Нинова. По думите й има опция за прилагане на приходните останки посредством актуализацията на бюджета от 2021 година

" 20 милиарда лева разноски от 66 милиарда лева са на процедура 1/3 за обществени политики. Такъв % не е имало и твърдо уверено споделям, че покачването се дължи на Българска социалистическа партия ", безапелационна бе Нинова. Тя разяснява, че

обществените вложения

са увеличени съвсем 100% и това е достижение за ролята на страната в стопанската система и съществена промяна на досегашния курс за отдръпване на страната от основни браншове

Реализирано е едно наше остаряло гледище за така наречен предпазени лечебни заведения. За тях ще има дофинансиране от бюджета отвън взаимоотношенията със Здравната каса, разясни Нинова. Тя добави, че са планувани средства и в региона на образованието - за ремонт и строителство на учебни заведения, детски градини, спортни площадки и други. Нинова разяснява и някои от параметрите на Плана за възобновяване и резистентност, както и нуждата от нуклеарна енергетика и завършването на АЕЦ " Белене ".

Министър Георги Гьоков акцентира, че Българска социалистическа партия е единственият поръчител в това държавно управление, че в бюджета са залегнали

доста обществени ограничения

" От 1 април ще се увеличи оптималният застрахователен приход. Минималната работна заплата от 650 става 710 лева Увеличава се майчинството за втората година на 710 лева ", акцентира Гьоков и посочи, че това е ангажимент на левицата от доста време. Повишава се минималното и оптималното обезщетение при безработица от 12 на 18 лева Работи се по разнообразни способи пенсиите да се осъвременят от 1 юли, добави общественият министър. " Искаме да се вдигне осигурителният приход на земеделските стопани от 420 на 710 лева Скокът е доста огромен, само че тези хора се обезпечават на безпределно ниски равнища и пенсиите, които получават, са от порядъка на 160-180 лева при 370 лева минимална пенсия ", разясни Гьоков.

По време на срещата кметовете сложиха въпроси, свързани с проблемите в общините.

Кметът на Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова описа за въпросите, които са били сложени на среща на сдружението с министрите на финансите и на районното развиване Асен Василев и Гроздан Караджов. Михайлова заяви, че се разисква предложение, като краткосрочна мярка, за компенсиране на електрическата енергия за потребностите на обществените услуги, предоставяни от общините. Идеята е да бъде предоставена

спомагателна отплата

до месец юли. Правителството приготвя скица за подписване на дълготрайни контракти за електрическа енергия за потребностите на държавната администрация и обществения бранш, до която ще имат достъп и искащите общини. Това би дало опция да бъдат избегнати комерсиалните надценки без нужда всяка обществена конструкция да обособява профилирано звено за търговия с сила, заяви Михайлова.

В диалог с районния министър е станало ясно, че ремонтите на общински пътища ще могат да се финансират посредством новия Фонд за районно развиване, който Министерство на регионалното развитие създава. Поставихме казуса за неприятното положение на общинската пътна мрежа, като посочихме, че от 19 500 км общински пътища 11 600 км са в " плачевно положение ", съобщи Донка Михайлова. Тя заяви, че до две седмици кметовете би трябвало да изпратят подробна информация кои пътища се нуждаят незабавно от поправки. Фондът ще е с бюджет от 1 милиарда лева, като концепцията е кметовете сами да могат да осъществят повсеместен план. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а избрана зона в града да бъде изцяло благоустроена. Предимство при кандидатстването ще имат планове в слаборазвитите региони - Странджа, Северозападна България и Родопите, добави Донка Михайлова.

Тя разяснява още, че поради покачването на цените на строителните материали са застрашени планове на общините за общо 2,2 милиарда лева По данни на НСОРБ в този момент локалната власт извършва 390 плана по оперативните стратегии " Региони в напредък " и " Околна среда ", по които съфинансирането е 840 млн. лева За да покрият разноските си, локалните администрации имат потребност от общо над 65 млн. лева дофинансиране на 103 плана в 71 общини. От тях 43 плана са по ръководената от Министерство на регионалното развитие стратегия " Региони в напредък " и нужните средства за довършването им са 36 млн. лева Кметовете упорстват за

промени в Закона за публичните поръчки

защото сега той не разрешава да бъдат индексирани към този момент подписани контракти.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков и член на УС на НСОРБ, добави, че на срещата с министър Гроздан Караджов е бил подложен въпросът за неприятното положение на ВиК инфраструктурата и нуждата от цялостна рехабилитация на мрежата. Обсъдихме подготовката на общите устройствени проекти на общините, които са доста значими за стратегическото обмисляне и развиване на териториите, разясни Георгиев. Той настоя за обезщетения за общините, които употребяват огромни количества газ и сметките им са два пъти по-големи от тези за ток. Георгиев настоя за вид, в който страната да заплаща нужните количества и да ги дава на тези консуматори с дълготрайни контракти.

Кметът на Садово Димитър Здравков сигнализира, че ЕВН желае общината да заплаща изразходваната електрическа енергия на всеки две седмици, а компаниите - всяка седмица. Това ще сътвори проблеми на сдруженията, защото ще им попречи да се разплащат с снабдители, акцентира той. Здравков сложи въпроса за

изравнителните дотации

които са разнообразни за общините, и настоя за уеднаквяване на парите.

Кметът на Гулянци Лъчезар Яков сложи въпроса за разрушената от тежкотоварни камиони третокласна пътна мрежа. Той акцентира, че общината влага много средства, с цел да ги поддържа, само че няма кой да управлява преминаващите транспортни средства.

Кметът на Девин Здравко Иванов изиска актуализация на заплатите на служителите в общинската администрация. Той показа, че има липса на фрагменти, тъй като хора с обучение и експертиза не желали да работят там поради ниското възнаграждение.

Кметът на Пещера Йордан Младенов сложи проблеми, свързани с горите и земите от горския фонд, за които няма влезнало в действие решение за възобновяване на собствеността.

Ръководството на Българска социалистическа партия пое ангажимент да прегледа в детайли всеки от въпросите и да спомага за най-оптимално мнение в най-кратки периоди. Участниците в срещата взеха решение да основат работна група с ръководител Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев и зам.-председател на Българска социалистическа партия по въпросите на локалното самоуправление, която да преглежда проблемите на общините и да търси метод за бързото им решение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР