Юлия ИВАНОВА />Парламентът намали вчера глобите за клевета и обида

...
Юлия ИВАНОВА />Парламентът намали вчера глобите за клевета и обида
Коментари Харесай

НС гласува по-ниски глоби за клевета и обида

Юлия ИВАНОВА /> Парламентът понижи през вчерашния ден санкциите за клюка и засегнатост с ремонти в Наказателния кодекс (НК) на първо четене. Измененията се постановиха поради неоправдателни решения против България в Европейския съд по правата на индивида, с които са били открити нарушавания на свободата на изложение на отзиви.
В претекстовете към законопроекта са представени съответно каузи, заведени пред Европейския съд от български публицисти. У нас те са били наказани за клюка поради свои публикации, в които са отразили скандал с деца, признати в елитни гимназии в Бургас без изпит. Евромагистратите обаче са решили, че наложените на публицистите наказания са били непропорционални.
В остарелия текст на Наказателен кодекс клеветата и обидата на длъжностно лице или представител на обществеността се наказваше с санкция от 1000 до 3000 лева, а клеветата - от 3000 до 7000 лева Със законовите промени тези минимални прагове отпадат и долният за засегнатост става 500 лева, а за клюка - 1000 лева Предвижда се освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост или клюка е орган на властта.
Парламентът гласоподава промени в текстове в Наказателен кодекс, с които се утежняват наказванията за редица закононарушения по расистки или ксенофобски подбуди - похищение, опозоряване на набожен храм или надгробен монумент и други Предвижда се наказателна отговорност и за обществено оправдаване или отказване на закононарушение, осъществено по метод, който може да подбуди към ненавист или принуждение против етнически, религиозни, расови и други групи.

 

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР