Юли е най-топлият месец през годината и температури от порядъка

...
Юли е най-топлият месец през годината и температури от порядъка
Коментари Харесай

Проф. Рачев каза до кога ще са адските жеги

Юли е най-топлият месец през годината и температури от порядъка на 35-37 градуса не са нещо феноменално, незапомнено и невиждано. Напротив, случвало се е и в последните седем-осем години, които са най-топлите години изобщо, откогато има измервания в България. Това сподели климатологът проф. Георги Рачев в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Днес се чака температурите да доближат и до 40-41 градуса тук-там, добави той. Климатологът изясни, че влажността сега е доста висока, което кара човешкия организъм да усеща горещините по-тежки. " Горещата вълна ще се задържи до 22-23 юли, когато ще се появи едно атмосферно разстройване, което ще намали температурата с 5 до 7 градуса. Още на следващия ден по здрач през България ще премине един слабоизразен леден фронт, който ще намали температурите с 2-3, тук-там до 4 градуса. Не е и изключено в Северна България да има и местни извалявания. След което от понеделник още веднъж ни подхваща втората дребна топла вълна, тъй че до края на месеца ни чака топло, слънчево и изсъхнало време “, изясни проф. Рачев.  

Много високи температури сега се означават на целия Балкански полуостров и по Средиземноморието, както и в южната част на Северна Америка и Средна Азия.  

Той напомни, че месец юли през предходната и по-миналата година е бил не по-малко парещ. През 2012 година пък през юли е записана най-високата приблизително месечна температура, измервана в България. Август и септември също са били измежду най-топлите месеци в страната. Абсолютен връх е регистриран на 5 юли 2000 година в Пловдив – тогава температурата е достигнала 45 градуса.  

Много значимо в горещините е да се пие по-голямо количество вода, която да охлажда тялото, акцентира проф. Рачев. Здравият мъжки организъм се нуждае от 2-3 и повече литра вода дневно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР