Юли е бил най-горещият месец, регистриран някога, казва Европейската климатична обсерватория

...
Юли беше най-горещият месец, регистриран някога на Земята, потвърди климатичната
Коментари Харесай

Юли беше най-горещият месец, регистриран някога на Земята, потвърди климатичната обсерватория на Европейския съюз във вторник.

Белязан от горещи вълни и пожари по целия свят, предишният месец беше с 0,33 градуса по Целзий по-висок от рекорда, поставен през юли 2019 г., когато средната температура беше 16,63C (32 Фаренхайта), се казва в съобщението.

„Месецът беше 0,72C по-топло от средното за 1991-2020 г. за юли“, се казва в него.

Около 1,2 градуса по Целзий глобално затопляне от края на 1800 г., предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, направи горещите вълни по-горещи, по-дълги и по-чести, като както и засилване на други екстремни метеорологични явления като бури и наводнения.

„Горещи вълни бяха изпитани в множество региони на Северното полукълбо, включително Южна Европа. Температури доста над средните се наблюдаваха в няколко южноамерикански страни и около голяма част от Антарктида“, ЕС климатичната обсерватория Copernicus каза.

„Глобалната средна стойност за 2023 г. е третата най-висока регистрирана, с 0,43C спрямо 1991-2020 г., в сравнение с 0,49C за 2016 г. и 0,48C за 2020 г. Разликата между 2023 г. и 2016 г. се очаква да се стесни през следващите месеци, тъй като последните месеци на 2016 г. бяха сравнително хладни... докато остатъкът от 2023 г. се очаква да бъде сравнително топъл с развитието на настоящото събитие Ел Ниньо."

Учените предупредиха, че юли може да достигне нов рекорд.

Световните океани също поставиха нов температурен рекорд, което поражда опасения относно косвените ефекти върху климата на планетата, морския живот и крайбрежните общности.

Температурата на повърхността на океаните се повиши до 20,96 градуса по Целзий (69,7 градуса по Фаренхайт) на 30 юли, според данни от обсерваторията на климата на Европейския съюз.

Предишният рекорд беше 20,95C през март 2016 г., каза по-рано пред AFP говорител на службата за изменение на климата Copernicus .

Тестваните проби изключват полярните региони.

„Ужасни последици“

„Току-що станахме свидетели на глобалните температури на въздуха и глобалните температури на повърхността на океана, които поставиха нови рекорди за всички времена през юли. Тези рекорди са ужасни последствия както за хората, така и за планетата, изложена на все по-чести и интензивни екстремни събития“, каза Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“.

„2023 г. в момента е третата най-топла година до момента с 0,43C над скорошна средна стойност, със средна глобална температура през юли с 1,5C над нивата от прединдустриалната епоха.

„Дори това да е само временно, показва спешността от амбициозни усилия за намаляване на глобалните емисии на парникови газове, които са основният двигател зад тези рекорди“, каза тя.

Горските пожари опустошиха участъци от Гърция и изпепелиха 30 милиона акра (12 милиона хектара) в Канада, докато Южна Европа, части от Северна Африка, южните Съединени щати и джобовете на Китай се разклащат наказателна гореща вълна.

Смъртоносните дъждове, които удряха столицата на Китай Пекин през последните дни, бяха най-тежките, откакто се водят записи преди 140 години.

Карло Буонтемпо, директор на Copernicus, по-рано каза, че температурите през този период са били „забележителни“.

Освен тези официални записи, той каза, че данните за климата, които се връщат по-назад - като дървесни пръстени или ледени ядра - предполагат, че температурите, наблюдавани през периода, може да са "безпрецедентни в нашата история през последните няколко хиляди години".

Вероятно дори по-дълго „от порядъка на 100 000 години“, каза той.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш наскоро отправи SOS обаждане.

„Промените в климата са тук. Ужасяващи са. И това е само началото“, каза Гутериш, настоявайки за незабавни и смели действия за намаляване на затоплящите планетата емисии.

„Ерата на глобалното затопляне приключи; настъпи ерата на глобалното кипене.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР