Юли 2023 г. с лекота счупи рекорда за най-горещ месец,

...
Юли 2023 г. с лекота счупи рекорда за най-горещ месец,
Коментари Харесай

Юли е бил най-горещият месец в историята

Юли 2023 година с лекост счупи върха за най-горещ месец, регистриран в миналото на Земята, надминавайки предходния връх, който беше юли 2019 година, с 0,33 °C, заяви европейската климатична работа " Коперник ".

Белязан от горещини и горски пожари по целия свят, през предишния месец междинната температура на въздуха е била с 0,72 °C по-висока от последните междинни стойности за юли от 1991 - 2020 година, се споделя в отчета, предава Българска национална телевизия.

Глобалното стопляне с към 1,2 °C от края на XIX в. насам, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, е направило горещите талази по-горещи, по-дълги и по-чести. Засилили са се и други рискови метеорологични феномени като стихии и наводнения.

" Горещини бяха регистрирани в голям брой райони на Северното полукълбо, в това число в Южна Европа. Значително по-високи от междинните температури се следиха в няколко южноамерикански страни и в огромна част от Антарктида ", обявиха от обсерваторията на Европейски Съюз за климата " Коперник ".

Средната световна температура за 2023 година е третата най-висока в историята - 0,43°C по отношение на интервала 1991-2020 година, спрямо 0,49°C за 2016 година и 0,48°C за 2020 година Разликата сред 2023 година и 2016 година се чака да намалее през идващите месеци, защото последните месеци на 2016 година бяха относително хладни, до момента в който останалата част от 2023 година се чака да бъде относително топла с развиването на явлението Ел Ниньо.

Световният океан също означи нов температурен връх, което породи опасения за последващите резултати върху климата на планетата, морския живот и крайбрежните общности.

По данни на климатичната обсерватория на Европейския съюз на 30 юли температурата на повърхността на океаните се е повишила до 20,96 °C.

Предишният връх е бил 20,95 °С през март 2016 година, заяви по-рано за Агенция Франс Прес представител на службата за климатични промени " Коперник ".

Изследваните проби не са включвали полярните райони.

Тежки последствия

" Току-що станахме очевидци на това по какъв начин световните температури на въздуха и на повърхността на международния океан сложиха нови върхове през юли. Тези върхове имат тежки последствия както за хората, по този начин и за планетата, която е изложена на все по-чести и интензивни рискови феномени ", съобщи Саманта Бърджес, заместник-директор на службата на Европейски Съюз за битка с изменението на климата " Коперник ".

Понастоящем 2023 година е третата най-топла година до момента - с 0,43 °C над междинната стойност за последните години, а междинната световна температура през юли е с 1,5 °C над прединдустриалните равнища.

" Дори това да е единствено краткотрайно, то демонстрира незабавната нужда от амбициозни старания за понижаване на световните излъчвания на парникови газове, които са главният мотор на тези върхове ", сподели тя.

Горски пожари опустошиха обширни територии в Гърция и опожариха 12 милиона хектара в Канада, а Южна Европа, елементи от Северна Африка, южните елементи на Съединени американски щати и някои елементи на Китай се оказаха подложени на унищожителна гореща вълна.

Смъртоносните дъждове, които връхлетяха китайската столица Пекин през последните дни, бяха най-силните от началото на записите преди 140 години.

Карло Буонтемпо, шеф на " Коперник ", съобщи по-рано, че температурите през този интервал са били " забележителни ".

Освен тези публични данни, той съобщи, че косвени данни за климата като пръстени на дървета или ледени ядра, които се отнасят за предходни интервали, демонстрират, че температурите, следени през интервала, може да се окажат " невиждани в нашата история през последните няколко хиляди години ".

Възможно е да са даже по-дълги, " от порядъка на 100 000 години ", сподели той.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш неотдавна насочи апел SOS.

" Изменението на климата е тук. То е ужасяващо. И това е единствено началото ", сподели Гутериш, призовавайки за незабавни и смели дейности за понижаване на излъчванията, които нагряват планетата.

" Ерата на световното стопляне приключи; настъпи ерата на световното шупване. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР