Юлен се свързва с единия от собствениците на ПИБ -

...
Юлен се свързва с единия от собствениците на ПИБ -
Коментари Харесай

Вечерни новини: Прокуратурата се прицели в "Юлен", Бисер Петков остава министър

" Юлен " се свързва с единия от притежателите на ПИБ - Цеко Минев, който е и ръководител на Българската федерация по ски

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Борисов смъкна обществения министър, Тръмп подгрява за Ким Чен-Ун

И още: Износът за Европейски Съюз пораства, само че регистрира следващ спад към трети страни; Борисов потегля на нов тридневен интернационален рейд
11 юни 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Срещата на Г-7 не съумя да убеди Тръмп да спре комерсиалната война; Австрия затвори седем джамии и изгони десетки имами; Канада скоро ще легализира изцяло марихуаната; На 14 юни в Русия стартира международното състезание по футбол
10 юни 2018 Как се здрависаха, какво сподели езикът на тялото, какво обядваха, ще се видят ли отново, какво (не) договориха - срещата Тръмп - Ким предстоящо заля международните медии през днешния ден.

В България обаче също се случиха няколко значими неща. След защитна акция от страна на майките на деца с увреждания и синдикатите министър председателят Борисов още веднъж смени мнението си и реши да върне подалия оставка обществен министър Бисер Петков на поста, " с цел да работи ". Редом с това прокуратурата изненадващо откри нещо, което се знае от години - че концесионерът в Банско " Юлен " употребява доста по-голяма повърхност от предоставената й по контракт и изиска от кабинета незабавни ограничения.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Прокуратурата проверява концесията в Банско и финансирането на ски федерацията

Прокуратурата проверява концесията на ски зона Банско, финансирането на Българската федерация по ски и активността на концесионера " Юлен ", стана ясно във вторник. Сотир Цацаров е сезирал държавното управление с искане да предприеме смяна на концесионния контракт от 2001 година и " незабавни дейности за обезпечаване на цялостно сходство на употребената от концесионера повърхност с тази по концесионния контракт ". Става ясно също, че се прави и обзор на предишни отводи на Върховната касационна прокуратура да проверява нарушавания и несъблюдение на концесионния контракт с " Юлен ".

Проверката на прокуратурата официално стартира през февруари т.г. след сигнал на Политическа партия " Зелените ". Развитието по тематиката обаче е ненапълно ненадейно, тъй като от години е известно, че " Юлен " експлоатира повърхност, която надвишава с 65 ха предоставената й. Въпреки че е скрита зад номинален притежател в лицето на кипърския жител Георгиус Георгиу, " Юлен " се свързва с единия от притежателите на ПИБ - Цеко Минев, който е и ръководител на Българската федерация по ски. Неотдавна и министър председателят разгласи, че всички са наясно кой е притежателят на " Юлен ", и уточни Минев.

Борисов върна Бисер Петков на поста обществен министър

В понеделник от Министерския съвет оповестиха в прессъобщение, че министър председателят е приел оставката на обществения министър Бисер Петков, който го уведомил, че не може да се оправи с проблемите на протестиращите майки на деца с увреждания. Във вторник пък министър председателят заяви от Измир, че Бисер Петков остава на работа, оставката му се отклонява.

За по-малко от денонощие няма по какъв начин да се е трансформирало чувството на министър Петков във връзка с напредъка по проектозакона за персоналната помощ, за приемането на който упорстват майките на децата с увреждания. Но пък министър председателят самичък разгласи, че не това го е стимулирало да откаже оставката, която към този момент е приел, а гледането на утринните блоково не малките екрани, от които схванал, че протестиращите не са съгласни с отстраняването на Петков.Те считат, че към този момент са се разбрали с министъра за параметрите на новия закон.

Северна Македония е най-вероятно контрактуваното име сред Скопие и Атина

Премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев са се договорили за новото име на Македония, само че ще го оповестят публично едвам след нов диалог и след " уточняване на елементи " - евентуално в границите на тази седмица. Повечето от източниците, представени от македонски и гръцки медии, споделят, че името, което е определено, е Северна Македония. Този вид бе неведнъж споменаван от медиите и в двете страни в последните месеци.

Западната ни съседка се надява на решение за продължаващия близо 30 години спор, който блокира процеса по присъединението й към Европейски Съюз. Премиерът Заев пробва да реализира компромис преди идната среща на евролидерите в края на месеца в Брюксел.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Тръмп - Ким - хубави обещания, само че неразбираеми договорености

Илюстрация
Кадърът с ръкостискането сред двамата обиколи света, а специалисти по езика на тялото разясниха, че нито един от двамата не е бил в явно преобладаваща позиция

Увеличаване

Кадърът с ръкостискането сред двамата обиколи света, а специалисти по езика на тялото разясниха, че нито един от двамата не е бил в явно преобладаваща позиция

[Reuters] Смаляване

Денуклеаризация и резистентен кротичък режим на Корейския полуостров. " Гаранции за сигурността " на КНДР. Незабавна замяна на телесните остатъци на разпознатите пандизчии и изчезнали по време на бойни дейности сред двете Кореи. Документ с това много общо наличие подписаха Доналд Тръмп Ким Чен-ун на следената от целия свят историческа среща сред тях. " Подписваме доста значим документ, доста комплициран. Ние имаме чудесна връзка ", сподели Тръмп. Стана ясно и че той ще предложения Ким в Белия дом.

И двете страни побързаха да разгласят срещата за триумф, само че без да влизат в детайлности какво е контрактувано, в случай че нещо въобще е контрактувано. И двамата водачи не дадоха отговор на многократните въпроси ще се откаже ли КНДР от нуклеарното си оръжие. Реакциите на специалисти са скептични. Анализатори означават, че липсват съответни задължения като затваряне на избран обект или преустановяване на създаването на някои оръжия. Други повдигат въпроса, че в документа не участва фразата " цялостно и проверяемо нуклеарно разоръжаване " и че не е конкретизирано какви са гаранциите, които Тръмп ще даде на Пхенян. Също по този начин не е известно за какво се приказва за разоръжаване на целия полуостров, а освен на Северна Корея. Не се загатват и други видове оръжия.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Конфликтът сред Ангелкова и Симеонов за шума в курортите - на нов стадий

Две парламентарни комисии ще разискват в сряда прословутият законопроект на държавното управление за промени в Закона за отбрана от шума в околната среда - комисията по стопанска система и туризъм и комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Проектът, чийто главен основател е вицепремиерът Валери Симеонов, планува съществени ограничавания при озвучаването на всевъзможни заведения и други търговски обекти и мощно завишаване на санкциите, които за търговски сдружения могат да стигнат до 20 000 лева
Същевременно във вторник министърът на туризма Николина Ангелкова разгласи, че на уеб страницата на ведомството е качен за разискване план за смяна в Закона за туризма, който вади всички национални курорти от обсега на Закона отбрана от шума. Вместо това всяка община, където има курорт, ще дефинира режима в него с обособена разпоредба.
Това на процедура ще обезсмисли законопроекта на Министерски съвет и залага нови спорове сред Ангелкова и Симеонов.

Пазарите чакат нарастване на лихвите в Съединени американски щати

Федералният запас съвсем несъмнено ще усили лихвите в Съединени американски щати на съвещанието си в сряда Последните изследвания демонстрират, че упованията това да се случи са достигнали 94%, като цената на индикатора ще нарасне с 25 базисни пункта - до диапазона 1.75-2%. Анализаторите изясняват това със постоянното показване на американската стопанска система и финансовите пазари през последните месеци. По предварителни данни икономическият напредък през второто тримесечие продължава да се усъвършенства, а безработицата трайно понижава даже и под упованията на Фед.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

България води диалози с ЕЦБ и страните от еврозоната за паралелно включване в банковия съюз и чакалнята на еврозоната , а евентуалният краен резултат е, че следващата година страната ще се причисли към Механизма за тясно съдействие (вариантът за страни отвън еврозоната да влязат отчасти в банковия съюз) и към валутния механизъм ERM II. През идващите дни се чака делегация от София да посети ЕЦБ, стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов.

Българска социалистическа партия ще внесе нов избор на съмнение към държавното управление на Борисов, този път за сигурността. Зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев стимулира решението със случаи като този с разстреляния данъчен контрольор, с убития предприемач от Велико Търново и с избягалия и погубен след това в Благоевград пандизчия.

Катастрофиралият хеликоптер Ми-17 е бил ремонтиран преди две години от ведомствения цех ТЕРЕМ и две съветски компании, като по документи е трябвало да лети без проблеми още 200 часа. След случая, който взе две жертви, прокуратурата и военното министерство оповестиха, че става дума за техническа нередовност, а не за човешка неточност.

Държавата да стартира да покрива противогрипните ваксини за искащите да се ваксинират с тях , като първо мярката да обхване хора над 65 година, с цел да се понижи броят на умрелите от затруднения. Това ще предложи на ръководещите държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, съгласно който България е единствената страна в Европа и на Балканите, в която хората си заплащат имунизацията против грип.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Uber желае да патентова технология за разкриване на пияни пасажери

Транспортната техкомпания Uber е подала заявление да патентова технология с изкуствен интелект, която може да дефинира какъв брой пияни са евентуалните пасажери. Алгоритъмът може да обезпечава на лидера информация за пасажера като местонахождението му, правописа и даже ъгъла, под който държат телефона си. Това може да помогне на водачи, които не желаят да взимат прекалили с алкохола клиенти. Критици обаче означават, че технологията крие капацитет за злоупотреби с персонална информация. Освен това показват угриженост, че приложението би могло да бъде употребявано от недобросъвстни водачи, с цел да се възползват от уязвими пасажери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР