Южнокорейците станаха с една или две години по-млади, тъй като

...
Южнокорейците станаха с една или две години по-млади, тъй като
Коментари Харесай

Южнокорейците се подмладяват с година-две чрез нова система за отчитане на възрастта

Южнокорейците станаха с една или две години по-млади, защото нов закон привежда в сходство двата обичайни метода за отчитане на възрастта на нацията с интернационалните стандарти, съобщи Би Би Си.

Законът анулира една обичайната система, съгласно която южнокорейците са навършили една година при раждането, като се брои времето в утробата.

Друга обичайната система смяташе, че всички остаряват с една година на всеки първи януари, вместо на рождените им дни.

Преминаването към отчитане на възрастта въз основа на датата на раждане влезе в действие в сряда.

Президентът Юн Сук Йол настоя мощно за смяната, когато се кандидатира за поста предходната година. Традиционните способи за броене на възрастта основават " ненужни обществени и стопански разноски ", сподели той.

Например породиха разногласия за изплащането на застраховки и за достъпа до правителствени стратегии за подкрепяне.

Преди това най-широко употребяваният способ за пресмятане в Корея беше вековната система за „ корейска възраст “, при която човек навършва една година при раждането си и прибавя още година на 1 януари. Това значи, че бебе, родено на 31 декември, ще навърши две години на идващия ден.

Отделна система за „ отчитане на възрастта “, която също обичайно се използваше в страната, счита, че човек е на нула години при раждането си и прибавя година на 1 януари.

Това значи, че да вземем за пример към 28 юни 2023 година човек, роден на 29 юни 2003 година, е на 19 години по интернационалната система, на 20 по системата за „ отчитане на възрастта “ и на 21 по системата на „ корейската възраст “.

Депутатите гласоподаваха за унищожаване на обичайните способи за броене предишния декември.

Въпреки преместването, доста съществуващи закони, които регистрират възрастта на обещано лице въз основа на системата за „ отчитане на възрастта “ на календарната година, ще останат. Например, южнокорейците могат да купуват цигари и алкохол от годината - не от деня - когато навършат 19 години.

Трима от четирима южнокорейци също поддържат стандартизацията, съгласно изследване на локалната компания Hankook Research през януари 2022 година

Традиционните способи за отчитане на възрастта се употребяват и от други източноазиатски страни, само че множеството са се отказали от тях.

Япония одобри интернационалния стандарт през 1950 година, до момента в който Северна Корея последва образеца през 1980 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР