южнокорейският президент Мун Дже-ин (мъжът в средата) разговаря с Ким

...
южнокорейският президент Мун Дже-ин (мъжът в средата) разговаря с Ким
Коментари Харесай

Северна Корея се очертава като носител на дипломатическото злато на олимпиадата


южнокорейският президент Мун Дже-ин (мъжът в средата) беседва с Ким Йон-нам под погледа на Ким Йо-чен - сестрата на Ким Чен-ун

Северна Корея се обрисува като ранен любимец за продобиване на един от най-важните медали на Зимните олимпийски игри - дипломатическото злато.

Това е оценката на някогашен южнокорейски заместник-министър и политически специалисти, които споделят, че Северът употребява игрите, с цел да забие чеп сред Южна Корея и нейния съдружник Съединени американски щати и вероятно да смекчи натиска върху своята осакатена от наказания страна.

Само месец откакто севернокорейският водач Ким Чен-ун изненада света и сподели, че страната му е подготвена да взе участие в игрите, южнокорейският президент Мун Дже-ин отсрочи военни учения, приветства сестрата на Ким на олимпиадата в Пьончан и даде условно единодушие за двустранна среща на върха в Севера.

" Очевидно наподобява, че Северна Корея печели златото ", сподели Ким Сун-хан, който беше заместник-министър на външните работи на Южна Корея през 2012-2013 година, а в този момент преподава в Корейския университет в Сеул.

" Нейната делегация и спортисти получават цялото внимание, а сестрата на Ким Чен-ун демонстрира елегантни усмивки пред южнокорейската аудитория и света. Дори за момент тя наподобява естествена страна. "

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, който в петък участва на церемонията по откриването наред със севернокорейците, сподели, че Съединени американски щати, Южна Корея и Япония не са трансформирали позицията си за потребността от уединяване на Северна Корея. Той сподели, че Северът употребява игрите за груба агитация.

Именно Пенс обаче се оказа една от най-изолираните фигури на събитието. Той остана седнал, когато общият корейски тим излезе на стадиона, за разлика от Мун, който се изправи наред с по-малката сестра на Ким Чен-ун - Ким Йо-чен - и ръкопляска.

Кошмар за Япония?

Топлите жестове сред Севера и Юга освен провокираха приказки за разкол сред Сеул и Вашингтон, само че бяха в контрастност с хладната среща сред Южна Корея и Япония, която е съдружник в ръководените от Съединени американски щати старания за напън върху Северна Корея да спре своята нуклеарна стратегия.

Японският министър-председател Шиндзо Абе, който наподобява, че на моменти се усещаше неловко по време на церемонията по откриването, раздразни своите домакини, като сподели на южнокорейския водач, че взаимните военни учения на Южна Корея и Съединени американски щати би трябвало да бъдат обновени незабавно след игрите.

За да приготви почвата за присъединяване на Севера в Пьончан, Южна Корея отсрочи за след олимпиадата годишните учения със силите на Съединени американски щати, които нормално се организират сред февруари и март.

" Сега не е време за отсрочване на военните учения на Съединени американски щати и Южна Корея. Важно е маневрите да се осъществят по проект ", сподели Абе съгласно президентския Син дом на Юга. Мун отговори, че не е било подходящо Абе да повдига въпроса, който той дефинира като вътрешна работа.

Япония не взе участие във военните учения, само че е в обсега на севернокорейските ракети и мощно разчита на американските войски и тяхната подготвеност да се оправят със опасността.

" Това развиване можеше да се чака, само че за Япония то е призрачен сюжет ", сподели преподавателят по интернационална политика в университета " Такушоку " в Токио Такаши Каваками. " Северна Корея ловко забива чеп сред Съединени американски щати, Япония и Южна Корея. "

Висш японски чиновник по защитата сподели, че подхванатите по отношение на игрите старания за продобиване на благосклонно отношение от Северна Корея могат " просто да са метод за печелене на време ", до момента в който тя приключи своето създаване на нуклеарни и балистични ракети.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в изявление за Ройтерс през януари, че Северна Корея е покрай капацитет за изстрелване на ракета с нуклеарен заряд до Съединени американски щати, и се зарече да предотврати това.

Болезнени наказания?

Северна Корея е подложена от Организация на обединените нации на тежки наказания, които в началото бяха ориентирани към прекъсване на разпространяването на оръжия и нуклеарни и ракетни технологии, само че станаха по-всеобхватни, откакто тя форсира ракетните тествания.

След години на неефективно използване тези наказания може най-накрая да са почнали да оказват влияние, което съгласно японски държавен чиновник и специалисти оказва помощ да се изясни за какво Ким Чен-ун се е съгласил да изпрати народен тим и сестра си на олимпиадата.

Чуждестранен представител, живеещ в севернокорейската столица Пхенян, съобщи за Ройтерс, че през последните месеци е виждал по-малко хора в заведенията за хранене и първокласни артикули в магазините.

Цените на горивата се повишават, а в покрайнините на столицата се виждат повече камиони на дървесен газ от руската ера, сподели представителят, поискал анонимност. Морските храни, които в миналото бяха главен детайл в севернокорейския експорт, в този момент са по-широкоразпространени вкъщи, откакто глобите на Организация на обединените нации не разрешиха този експорт през август.

Когато ферибот, пренасящ севернокорейци за игрите, дебаркира в Южна Корея предходната седмица, Северът изиска от своите домакини горивото, належащо за връщане, сподели министерството на националното обединяване в Сеул. После Северът отдръпна своето искане, откакто изиска повече гориво, в сравнение с Сеул беше подготвен да даде, добави чиновник в Сеул.

В Пьончан обаче двете Кореи заобиколиха да приказват за наказания и вместо това се радваха на олимпийската благосклонност, която беше най-очевидна в събота вечерта, когато на леда излезе взаимен корейски женски тим по хокей на лед.

Това въодушеви американски член на Международния олимпийски комитет да призове тимът, който включваше 12 севернокорейски играчи, да бъде препоръчан за Нобеловата премия за мир.

В Пхенян вестникът на властта в Северна Корея " Нодон синмун " също по този начин заяви за сърдечната атмосфера на игрите, като разгласява фотоси, показващи по какъв начин церемониалният й държавен глава и Мун подвигат тост с чаши и по какъв начин водачът на Юга също по този начин се ръкува с телегеничната Ким Йо-чен.

" Хората, с които приказвах в Пхенян, в действителност бяха разчувствани от взаимния тим ", сподели Майкъл Спейвър от организацията " Пекту калчъръл иксчейндж ", която заведе група туристи в Пхенян предходната седмица. " Те усетиха, че това леко успокои напрегнатата конюнктура на полуострова. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР