Южнокорейски учени разработиха технология за изкуствен електронен език, която имитира

...
Южнокорейски учени разработиха технология за изкуствен електронен език, която имитира
Коментари Харесай

Учени разработиха електронен език, който реагира на 4 вкуса

Южнокорейски учени създадоха технология за неестествен електронен език, която имитира човешката вкусова система, заяви уеб сайтът Тек Експлоър.

Очаква се тази система да бъде приложена в разнообразни промишлености, в това число хранително-вкусовата, алкохолната, козметичната и фармацевтичната, защото дейно интегрира датчици и технология за надълбоко образование, с цел да мери по едно и също време солено, кисело, горчиво и сладко.

Електронният език е неестествен датчик, който може да разграничава разнообразни усети и да прави оценка количествено обособените характерности, като имитира вкусовата система, написа Българска телеграфна агенция. Той дава опция за справедлива оценка на усета и затова може да бъде главен инструмент при създаването на нови артикули и контрола на качеството. Електронният език действа като рецептори на вкусовите луковици и преобразува химическата информация в електрически сигнали.

Предишните разработки в тази област имат ограничавания във връзка с точността и надеждността, защото липсва интеграция с технологията за надълбоко образование, тъй като се концентрират върху сензорната част на електронния език.

Учените от катедрата по роботика и машинно и електронно инженерство в Техническия университет в Тегу и от катедрата по аерокосмическо инженерство в техническия университет в Теджон са съумели да интегрират в електронния език датчици и надълбоко образование. Сензорите за всеки усет са четири и разрешават устойчиво премерване. Алгоритъмът за надълбоко образование прави ефикасен вкусов разбор. 

Учените са тествали технологията с шест виновност. Тя е съумяла да ги класифицира с акуратност над 95 %, като е дала и рекомендации за сходни съществуващи артикули. 

Резултатите от проучването са оповестени в сп. Applied Materials & Interfaces.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР