Южнокорейски съд осъди вицепрезидентът и фактически шеф на Samsung Electronics

...
Южнокорейски съд осъди вицепрезидентът и фактически шеф на Samsung Electronics
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Samsung беше осъден на 30-месечен затвор

Южнокорейски съд осъди вицепрезидентът и в действителност началник на Samsung Electronics Лий Джей-Йонг на две години и половина затвор, което може да забави преструктурирането на собствеността на софтуерния колос след гибелта на неговия татко през октомври, осведоми БНР.

Решението също по този начин бетонира огромната смяна във възгледа на Южна Корея за непозволени дейности, осъществени от притежателите на мощните конгломерати в страната, които доведоха до икономическия напредък на страната след Корейската война.

Лий Джей-Йонг, 52-годишният максимален предприемач в страната, излежа една година в пандиза за рушвет на Чой Сун-Сил - съдружничка на някогашната президентка на Южна Корея Пак Гън-хе - в опит да обезпечи държавна поддръжка, откакто наследи на поста своя татко, към този момент починалия ръководител на Samsung Лий Кун-хий.

Той беше наказан за рушвет в размер на 29,8 милиарда извоювани (27,4 милиона щатски долара), само че през 2018 година Апелативният съда понижи присъдата на две години и половина условно. Година по-късно обаче Върховният съд върна делото, като южнокорейските прокурори желаеха деветгодишна ефикасна присъда.

Времето на Лий Джей-Йонг в пандиза ще се регистрира по отношение на последната му присъда. В началото на предходната есен Лий Джей Йонг пък беше упрекнат в Южна Корея в нарушение на законите за финансовия пазар и нарушение на професионалното доверието.

Засега Лий Джей-Йонг ще бъде отхвърлен от вземането на значими решения в Samsung Electronics, като тоа става в миг, когато софтуерният колос се стреми да изпревари своите съперници. Той също по този начин няма да може да управлява директно процеса на заместничество на своя татко, което е от решаващо значение за запазването на контрола върху Samsung.

Анализатори и икономисти считат, че с днешното решение няма да бъдат наранени ежедневните интервенции на софтуерния колос, само че могат да бъде наранено взимането на по-мащабни дълготрайни решения, чиито резултати постоянно се виждат единствено след години, като и огромни промени в личния състав и покупко-продажби по обединение и усвояване на компании.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха след днешното решение с близо 3,5%, отбелязвайки максимален дневен спад от пет месеца насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР