Южнокорейската централна банка повиши водещата си лихва с 50 базисни

...
Южнокорейската централна банка повиши водещата си лихва с 50 базисни
Коментари Харесай

Ето как Централната банка на Южна Корея укротява инфлацията


Южнокорейската централна банка увеличи водещата си рента с 50 базисни пункта до 3 на 100, защото се стреми да овладее инфлацията макар опасенията, че може да забави прекалено икономическия напредък на страната. Това бе оповестено след днешното съвещание на борда за паричната политика на банката, заяви Йонхап.

Експертите на институцията преглеждат " продължаващото повишение на лихвените проценти " като " целесъобразно ", аргументирайки се с инфлационният напън, който остава мощен частично заради спада на цената на вона по отношение на щатския $, което оскъпява вноса.

Централната банка обаче означи, че ще дефинира темпото и размера на бъдещите нараствания, като отразява разнообразни фактори, в това число насоките на паричната политика в други страни, трендовете за напредък и изискванията на финансовите пазари. 

Днешното нарастване съставлява пето следващо покачване на главната рента в Южна Корея, като за пръв път от към 10 години тя доближава 3 на 100. Още през предишното лято южнокорейската банка предприе повишение на лихвите, с цел да поддържа засегнатата от пандемията стопанска система.

Инфлацията в Южна Корея доближи 6,3 на 100 през юли, което бе най-много от повече от две десетилетия, напомня ДПА.

Южнокорейската експортно насочена стопанска система от ден на ден изпитва усложнения от по-ниското световно търсене. Въпреки това централната банка резервира прогнозата си за стопански напредък за тази година от 2,6 на 100, само че чака да не успее да доближи августовската прогноза за следващата година - за растеж от 2,1 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР