Южноамериканска риба със зъби, изключително наподобяващи човешките зъби, започнала да

...
Южноамериканска риба със зъби, изключително наподобяващи човешките зъби, започнала да
Коментари Харесай

Пирани-вегетарианци с човешки зъби

Южноамериканска риба със зъби, извънредно наподобяващи човешките зъби, почнала да се хваща на въдиците на риболовци от Мичиган.

Рибата пакус е с алено коремче и е от типа Piaractus brachypomus. Те са родственици на известните пирани въпреки, че диетата им е главно вегетарианска. Пакусите са доста известни измежду притежателите на аквариуми със своите четвъртити зъби, които притеснително припомнят на човешките зъби. Но в последно време пакуси са видяни тук-там, където не би трябвало да бъдат: езерото Сейнт Клер и Порт Хурон в югоизточен Мичиган.

Почти несъмнено е, че пакусите там са били пуснати на независимост от предходни притежатели, които са ги отглеждали като домашни риби, се споделя в изказване на Мичиганския Департамент по естествени запаси.

Рибите произлизат от басейните на Амазонка и Ориноко. Техните сплескани тела припомнят мощно на острозъбите им братовчеди пираните. Но тези зъби се употребяват единствено  за чупене на семена и ядки. Пакусите доближават до 90 сантиметра в дължина и някои притежатели на аквариуми може да са били сериозно изненадани, когато домашната им “рибка ” е пораснала по-голяма от аквариума си. Именно последното наподобява като доста евентуален сюжет, довел до стартирането на пакуси в природата на Мичиган.

Топли температури са основни за оцеляването на пакусите, тъй че те най-вероятно няма да се открият като вид-нашественик в обичайни студените води на Мичиган. Но стартирането на независимост на този неспецифичен за локалните екосистеми тип е рисково за самите животни и може да докара освен до тяхната гибел, само че може да има съществени последствия и за самата екосистема.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР