Южноамерикансият кондор (Vultur gryphus), или още андският кондор, е голяма

...
Южноамерикансият кондор (Vultur gryphus), или още андският кондор, е голяма
Коментари Харесай

Най-едрата граблива птица в света

Южноамерикансият кондор (Vultur gryphus), или още андският кондор , е огромна птица, която се среща по протежението на Андите в Южна Америка. В взаимозависимост от местообитанието си постоянно кондорът е именуван колумбийски, боливийски, перуански, чилийски и така нататък

Дължината на тялото му доближава над 1 метър, а тежестта – 12 кг, с което андският кондор се трансформира в една от най-големите летящи птици в света. Размахът на крилата му доближава до цели 3,2 метра.

Приз за първо място обаче получава поради различен собствен връх – той е най-едрата и най-тежка граблива птица в света. Няма да е пресилено да кажем, че е великолепен авиатор.  Умело и хитро употребява местообитанието си (Андите в Южна Америка), като се възползва от възходящите въздушни течения за летежа си.

Интересна специфичност на тази птица е, че тя не е просто отличен авиатор, а е една от най-високо летящите типове. За нея е напълно обикновено да лети на над 5000 м височина, а немският академик Александър декор Хумболт (германски естественик, пътешественик-изследовател и географ) твърди, че е забелязвал кондор на към 7000 м височина. Това е съвсем същата височина, на която летят множеството пътнически самолети (около 10 000м).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР