Южноафриканският ветеран в минната индустрия Брайън Менел иска да изгради

...
Южноафриканският ветеран в минната индустрия Брайън Менел иска да изгради
Коментари Харесай

Бивш миньор смята да създаде гигантска компания за редки метали за $1 милиард

Южноафриканският деец в минната промишленост Брайън Менел желае да построи великански цех за материали за акумулатори, който да помогне за превъзмогването на китайското владичество в зараждащата се промишленост.

Неговата частно финансирана компания TechMet още е при започване на пътя си, контролирайки единствено шепа активи от Канада до Руанда. Но той набира от ден на ден пари и вижда страни като Съединени американски щати и Япония като евентуални сътрудници, които да му оказват помощ да настигне Китай в бързо разрастващата се промишленост, като си обезпечи доставки на всичко: от калай и волфрам до никел и кобалт, написа Bloomberg.

" В момента обстановката е напрегната ", признава Менел, който стартира своята минна кариера в диамантения колос De Beers през 80-те и чието семейство построява една от най-големите минни компании в Южна Африка. " Огромен проблем е ", че Китай господства доставката на тези материали от към 15 години, твърди той.

 Търсенето на метали за акумулатори за електрически автомобили не стопира да пораства
Търсенето на метали за акумулатори за електрически автомобили не стопира да пораства

Западът става все по-зависим от Китай за доста от материалите, нужни за батериите, употребявани в електрическите транспортни средства, а търсенето се чака да продължи да пораства.

Страната от дълго време господства производството на редкоземни детайли, само че в този момент придобива по-голям надзор на пазари като тези на волфрам и кобалт. Толкова доста, че през предходната година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разпореди страната да ограничи зависимостта си от външни доставки на така наречен сериозни минерали.

TechMet желае да отговори на това предизвикателство. Компанията към този момент има дялове в мина за калай и волфрам в Руанда, план за рандеман на никел в Бразилия, фабрика за преправка на ванадий в Съединени американски щати и оборудване за преработване в Канада, което извлича кобалт и никел от бракувани литиеви акумулатори.

 Менел дружно с служащите в мината в Руанда
Източник:

Менел дружно с служащите в мината в Руанда

TechMet, която е подкрепена от богати вложители, ще стартира още един кръг на набиране на средства през идващия месец, като задачата е да събере към 80 млн. $.

След това възнамерява да влага повече от 400 млн. $ в границите на 3 години, като крайната цел е продажбата на акции в в началото обществено предложение от 1 милиарда $ след 5 години.

" Има нещо като съревнование за завземане на тази промишленост. Искаме да бъдем допустимо най-големи допустимо най-скоро ", уточни Менел.

 Цените на кобалта и лития в последно време спадат
Цените на кобалта и лития в последно време спадат

Металите като литий, кобалт и никел, които се употребяват за производството на акумулатори, са ярък лъч в минната промишленост в последните няколко години.

Все отново през последните месеци цените спаднаха заради възходящите опасения, че минните компании създават повече кобалт и литий, в сравнение с са нужни на пазара.

Но Менел не е прекомерно обезпокоен от спада в цените в последно време. " Има известно изстудяване след пиковия интерес. Цените към момента не отразяват какъв брой бързо ще се развиват тези технологии и какъв брой метал е нужен за подхранването на този напредък ", изясни той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР