Южноафриканският параолимпийски шампион Оскар Писториус може да бъде освободен от

...
Южноафриканският параолимпийски шампион Оскар Писториус може да бъде освободен от
Коментари Харесай

Параолимпийски шампион може да бъде освободен от затвора предсрочно

Южноафриканският параолимпийски първенец Оскар Писториус може да бъде освободен от пандиза тази седмица, десетилетие откакто умъртви приятелката си в закононарушение, което развълнува света, заяви Агенция Франс Прес.

След чуване в Претория в петък комисията по предварително освобождение ще реши дали Писториус да бъде освободен предварително.

" Съветът би трябвало да дефинира дали задачата на лишаването от независимост е реализирана ", съобщи представителят на Департамента за корекционни услуги Сингабакхо Нксумало.

Писториус, който сега е на 36 години, простреля Рийва Стеенкамп, модел, в ранните часове на Деня на влюбените през 2013 година, когато стреля четири пъти през вратата на банята в ултрасигурната си къща в Претория.

Той не се признава за отговорен и отхвърля да е умъртвил Стеенкамп в гняв, като твърди, че я е объркал с апаш.

Известен в целия свят като " Блейд Рънър " поради протезите си от въглеродни нишки, той е наказан на 13 години зад решетките.

Престъпниците в Южна Африка автоматизирано получават право на предварително освобождение, откакто изтърпят половината от присъдата си.

Писториус е излежал повече от половината от присъдата си, която стартира да тече през 2014 година

Като част от рехабилитацията си Писториус се срещна с родителите на Стеенкамп - Джун и Бари - предходната година в границите на развой, който съгласно управляващите има за цел да подсигурява, че пандизчиите " признават вредата, която са предизвикали на жертвите си и на обществото като цяло ".
 Увеличиха присъдата на Оскар Писториус от 6 на над 13 година затвор
Увеличиха присъдата на Оскар Писториус от 6 на над 13 година затвор

Той простреля приятелката си през 2013 година

Майката на Рийва - Джун - ще участва на чуването, с цел да " направи изказвания пред комисията за предварително освобождение ", които ще включват изказванията на двамата родители за влияние върху жертвите, съобщи Таня Коен, юрист, представляващ Стеенкамп.

Съпругът на Джун Бари не може да пътува заради влошено здравословно положение, добави Коен.

Коен съобщи, че не може да разисква позицията на Стеенкампс по отношение на възможното освобождение на килъра на щерка им.

" Те ще създадат своите изказвания. И по-късно явно законът ще поеме своя път ", сподели тя.

Съветът, който нормално е формиран от представители на корекционните служби и на общността, ще реши дали пандизчията е бил оправдан или към момента съставлява заплаха за обществото, сподели Кели Фелпс, професор по право в университета в Кейптаун.

При това ще се вземе поради тежестта на закононарушението, както и държанието на Писториус зад решетките, в това число дали е посещавал просветителни стратегии и стратегии за придобиване на житейски умения .

Предсрочното освобождение нормално е обвързано с някои условия, като да вземем за пример наблюдаване от страна на управляващите и обвързване да се явява в публичен изправителен център.

" Много постоянно се срещат неща като ограничавания за използването на алкохол, ограничавания за притежаването на огнестрелни оръжия... и условие за присъединяване в съвещания ", сподели Фелпс.

Предвижда се и предварително освобождение денем, при което пандизчията се връща в пандиза през нощта, както и полагане на общественополезен труд , сподели Нксумало от службата за осъществяване на наказванията.

Година преди да убие Стеенкамп, Писториус стана първият спортист с двойна ампутация, който се състезава на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година
 Оскар Писториус наказан за ликвидиране на втора инстанция
Оскар Писториус наказан за ликвидиране на втора инстанция

Писториус в този момент би трябвало още веднъж да се върне в пандиза

След това той се трансформира в спортна икона, на която се възхищаваха в целия свят и която беше ухажвана от спонсори.

Но достиженията му се сринаха след убийството, а характерът и предишното му бяха деликатно изследвани в процеса, който стана водещ в целия свят.

Първоначално той беше наказан на шест години затвор, само че след това срокът беше продължен на 13 години, откакто страната апелира, че той е прекомерно лек.

Решенията за предварително освобождение нормално стават известни в деня на чуването или ден по-късно, само че Нксумало загатна, че в тази ситуация на Писториус " решението може да не бъде взето на същия ден ".

Ако получи отвод, нарушителят има право да се обърне към съда за преразглеждане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР