Южният полюс се е затоплил над три пъти повече от

...
Южният полюс се е затоплил над три пъти повече от
Коментари Харесай

Южният полюс се затопля по-бързо от останалата част на света

Южният полюс се е затоплил над три пъти повече от останалата част от света през предходните три десетилетия, заяви ДПА, базирайки се на новозеландски учени.

Температурата на Южния полюс се е повишила почти с 1,8 градуса по Целзий през предходните 30 години, което е повече от три пъти над междинното за света. Това откри екип от университета на Виктория в Нова Зеландия. Резултатите от проучването са оповестени в списание "Нейчър клаймит обмен ".

Проф. Пимпирев изследва UV лъчите на Антарктида

Резултатите оспорват публикуваното разбиране измежду експертите, че Южният полюс е предпазен от стоплянето. Данните демонстрират, че повишението на междинната температура е обвързвано с естествените климатични промени в тропиците, сподели ръководителят на проучването Кайл Клем.

Изглежда, че по-топлите температури на морската повърхнина в тропиците са засилили циклоните в Южния Атлантически океан и това е улеснило топлия и мокър въздух да се движи към вътрешността на Антарктида.

Христо Пимпирев развя знамето на Павликени на Антарктида

"Това демонстрира какъв брой тясно обвързван е климатът на Антарктида с непостоянния климат в тропиците ", изясни Клем.

Хората също имат роля, само че е мъчно да се дефинира каква част от стоплянето може да се дължи на увеличените излъчвания от парникови газове. Човешкият принос може да е виновен за стопляне от към 1 градус по Целзий през трите десетилетия съгласно климатичните модели, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР