Южната ни съседка става петата страна в света, която може

...
Южната ни съседка става петата страна в света, която може
Коментари Харесай

Първи полет на турския вариант на стелт изтребител

Южната ни съседка става петата страна в света, която може да създава изтребители от 5-о потомство
Турският стелт изтребител TFX Kaan направи сполучливо своя пръв полет. Преди това Анкара извършени проби на катапултираща седалка, статични и инерционни проби и тествания на цялата електроника, авионика и горивна система.

С сполучливия полет на TFX Kaan Турция става една от 5-те страни, които могат да създават бойни самолети на пето потомство. Останалите са Съединени американски щати, Китай, Русия и Южна Корея.

Турският изтребител е с понижена радарна видимост и има интегриран неестествен интелект и поддръжка на невронни мрежи. Той може да работи екипно с дронове, които да направлява. Според Анкара опциите му за водене на въздушен пердах ще се подобрят и от ново потомство ракети въздух-въздух. Самолетът ще може да нанася и удари по сухоземни цели.

TFX Kaan има дължина от 21 метра и обсег на крилете от 14 метра. Максимална скорост е 2 222 км/ч. Бойният обхват е 1 100 км, а таванът на полета - 17 000 метра.

Друга значима характерност е монтирането на AESA радар с дейна фазирана решетка. Това разрешава откриването и следенето на няколко цели по едно и също време.

Възможностите на TFX Kaan се укрепват и от шлем от ново потомство, който още веднъж ще е турски и ще доставя повече информация на водача.

Фюзелажа на самолета е построен от специфични композити. Заедно със специфичната му форма те дават на самолета стелт характерности.

Изтребителят ще има версия с двама водача. Тя ще е основана за взаимна работа с новия ударен дрон Bayraktar Kizilelma. Последният може да се дефинира като безпилотен стелт изтребител.

Очаква се разработките по TFX Kaan да приключат през 2026 година, когато се премине към серийното му произвеждане.

Цената на плана е секретна, само че се чака от TFX Kaan да бъдат построени над 250 бройки. Очаква се количеството да надвиши и 300, тъй като Турция елементарно може да откри задгранични клиенти за самолета.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР