Южна Корея засили кампанията си за забрана на японското знаме

...
Южна Корея засили кампанията си за забрана на японското знаме
Коментари Харесай

Южна Корея сравни японското знаме на изгряващото слънце със свастика

Южна Корея ускори акцията си за възбрана на японското знаме на изгряващото слънце на Олимпийските игри в Токио . Това е следващият дипломатически спор сред двете страни, обвързван с военната им история, написа " Гардиън ".

През септември спортното министерство на Южна Корея изиска от Международния олимпийски комитет да забрани флага, възприеман от доста корейци като знак на японския милитаризъм и колониалното ръководство. Но откакто не съумя да си обезпечи поддръжката на комитета, неотдавна южнокорейски депутати одобриха резолюция, с която приканват да се забрани флагът на Олимпиадата. Според депутатите флагът е като нацистка свастика.

" Флаг, който символизира война, не е подобаващ за мирни Олимпийски игри . Флагът на изгряващото слънце е сходен като знак на дявола за азиатците и корейците , както свастиката беше знак на нацистите , който припомня на европейците за инвазия и смут ", разяснява през септември южнокорейски народен представител от ръководещата Демократическа партия.

Организаторите на Олимпийските игри в Токио оповестиха, че не възнамеряват да лимитират потреблението на флага по време на игрите , като акцентират, че е необятно употребен в Япония и няма никакво политическо значение.

Флагът kyokujitsuki, употребен от японските имперски военноморски сили при акции в Азия и Тихия океан преди и по време на Втората международна война, съдържа червен диск и 16 лъча. Той е признат от морските сили за самозащита през 1954 година

Министерството на външните работи на Япония разгласи, че тази седмица ще актуализира обяснението си за флага в отговор на акцията на Южна Корея. Ведомството разказва знамето като интегрална част от японската просвета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР