Южна Корея ще преразгледа решението за създаване на бюрото за

...
Южна Корея ще преразгледа решението за създаване на бюрото за
Коментари Харесай

Бюрото за свръзка между двете Кореи се отлага заради появили се пречки в диалога

Южна Корея ще преразгледа решението за основаване на бюрото за взаимозависимост сред Северна и Южна Корея, заяви през днешния ден представител на президента Мун Дже-ин, представен от организация Йонхап.

Това е индикация за закъснение на откриването, явно вследствие на появилите се спънки в договарянията сред Съединените щати и Северна Корея за закриване на нуклеарната стратегия на Пхенян, отбелязва организацията.

Съобщението идва три дни, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп анулира плануваното посещаване на държавния секретар Майк Помпейо в Северна Корея.

Очакваше се бюрото за взаимозависимост в крайграничния град Кесон да стартира да работи в околните дни, както съобщи на 15 август южнокорейският президент Мун Дже-ин.

Откриването му бе контрактувано при първата против на върха сред него и севернокорейския водач Ким Чен-ун в граничното населено място Панминчжон на 27 април.

" Откриването на бюрото бе планувано при съществуването на добър прогрес (в напъните за денуклеаризация), вследствие на аудиенция на Помпейо в Пхенян и междукорейската среща на върха, само че в този момент ние считаме, че е належащо да преразгледаме този въпрос заради смяна на ситуацията ", сподели представителят Ким Ею-Кьом на постоянен брифинг в Сеул.

Тези дни сеулският вестник " Чосон илбо " писа, че откриването на бюрото се попречва от глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея. Основните компликации били свързани с обезпечаването на гориво и други нужни за действието му материали.

В момента се водели съвещания сред Сеул и Организация на обединените нации, с цел да се направи изключение от санкционния режим в този случай, отбелязва ТАСС.

Очаква се президентите Мун и Ким да се срещнат за трети път идващия месец в Пхенян, само че съответна дата към момента не е съгласувана, напомня Йонхап.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР