Южна Корея разширява от 28 април списъка на стоките, които

...
Южна Корея разширява от 28 април списъка на стоките, които
Коментари Харесай

Южна Корея ограничава износа си за Русия и Беларус

Южна Корея уголемява от 28 април листата на стоките, които подлежат на непоколебим надзор от страна на управляващите при експорт за Русия и Беларус, заяви министерството на търговия и индустрията, представено от организация Йонхап и ТАСС.

В листата влизат нови 57 артикули и той към този момент наброява 798 продукта. Министерството показва, че позволение ще е належащо при експорт на " артикули, които не са стратегически, само че могат да се употребяват при производството на въоръжение ", написа Българска телеграфна агенция.

Забранените артикули са свързани с производството на полупроводници и спътници, химическата, автомобилната и машиностроителната индустрия, квантовите компютри.

Всяка поръчка за експорт на такива артикули ще се преглежда поотделно, показват от ведомството и допълват, че ще се следи артикули от листата да не стигат до Русия и Беларус през трети страни.

Същевременно Южна Корея върна Япония в така наречен " бял лист " на доверените търговски сътрудници на страната, от който я извади преди три години, оповестява организация Киодо. По силата на това решение износът за Япония ще бъде улеснен, а фирмите, изнасящи продукти със стратегическо предопределение за Страната на изгряващото слънце, ще се радват на по-бързи и лесни инспекции. В южнокорейския " бял лист " попадат 29 страни, измежду които Съединени американски щати, Франция и Англия.

Япония и Южна Корея си постановиха взаимно търговски рестрикции през 2019 година, откакто Върховният съд на Южна Корея отсъди, че две японски компании би трябвало да изплатят обезщетения за използването на рабски труд в страната по време на окупацията на Корейския полуостров в интервала 1910-1945 година

Двете страни започнаха да затоплят връзките си предишния месец, откакто Южна Корея реши да обезщети жертвите, без да желае това от Япония.

Токио към този момент не оповестява по кое време ще върне Сеул в своя " бял лист " на доверените търговски сътрудници, само че в Южна Корея са наясно, че процедурата в Япония при смяна на закони е мудна и сложна.

Двете страни стартират през днешния ден нов кръг търговски договаряния в Токио на равнище шефове на дирекции в съответните министерства. Миналия месец Япония подвигна рестриктивните мерки за експорт в Южна Корея на три материала, които са от основно значение за производството на полупроводници и екрани. Забраната беше в действие точно от 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР