Южна Корея отхвърли като преувеличение твърдението на Северна Корея, че

...
Южна Корея отхвърли като преувеличение твърдението на Северна Корея, че
Коментари Харесай

Южна Корея оспорва твърденията на Пхенян за изпробване на хиперзвукова ракета

Южна Корея отхвърли като пресилване изказванието на Северна Корея, че е изстреляла хиперзвукова ракета. Според нея това е била естествена балистична ракета, която може да бъде прехваната, заяви Асошиейтед прес.

Тази оценка сигурно ще разгневи Северна Корея. Досега Южна Корея избягваше да оспорва обществено оръжейните проби на Северна Корея, явно с цел да не утежнява връзките си.

Министерството на защитата на Южна Корея съобщи, че съгласно него Северна Корея не е придобила технологиите, нужни за изстрелване на хиперзвуково оръжие.

Според негов отчет това, което Северна Корея е изстреляла в сряда, е тип балистична ракета, която е била показана през октомври по време на оръжейно ревю в столицата Пхенян. Според Сеул южнокорейските и американските сили могат да я смъкват.

Министерството съобщи, че изказванието на Северна Корея, че ракетата е прелетяла 700 км и е маневрирала, наподобява е пресилено. Служители на министерството обявиха, че изказванието евентуално е ориентирано към вътрешната публика, с цел да увеличи публичното доверие в ракетната стратегия на страната.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун приканва за по-голямо единение и възстановяване на създаването на оръжия в изискванията на компликации, свързани с пандемията. Той отхвърля да се върне към договаряния за разоръжаване с Вашингтон и Сеул, като в същото време поддържа строги антивирусни ограничавания.

Изстрелването в сряда беше второто декларирано тестване на хиперзвукова ракета от страна на Северна Корея. Нейните държавни медии обявиха, че ракетата е направила 120-километрово странично придвижване, преди да порази тъкмо цел на разстояние 700 км, и че пробата е удостоверил контрола на полета и стабилността на оръжието.

Хиперзвуковите оръжия, които летят със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука, могат да съставляват решаващо предизвикателство за системите за противоракетна защита заради своята скорост и маневреност. Оръжието беше включено в листата с стремежи за комплицирани военни средства, който Ким показа при започване на предходната година, дружно с ракети с голям брой бойни глави, шпионски спътници, ракети с твърдо гориво с огромен обхват и нуклеарни ракети с подводно базиране.

През септември Северна Корея заяви, че е направила първия си летателен опит с хиперзвукова ракета.

В отчета на южнокорейското министерство на защитата се споделя, че изстрелването в сряда не е посочило доказателства за софтуерен прогрес след теста през септември. По-рано южнокорейските военни обявиха, че изпитаната през септември ракета е в ранен стадий на развиване и че на страната ще е належащо много време, с цел да я разположи в оперативна подготвеност.

Министерството съобщи, че южнокорейските ракети превъзхождат севернокорейските във връзка с разрушителната мощ на бойните си глави и прецизното ориентиране.

Снимките демонстрират, че горните елементи на ракетите, изстреляни през септември и тази седмица, имат разнообразни форми. Това допуска, че Северна Корея може да е тествала две версии на бойни глави за ракета, която към момента се създава, или в действителност създава два разнообразни типа ракети, счита специалист в южнокорейския Институт за научна и софтуерна политика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР