Южна Корея обвини китайския посланик в Сеул, че умишлено е

...
Южна Корея обвини китайския посланик в Сеул, че умишлено е
Коментари Харесай

Южна Корея се ядоса на китайския посланик, Пекин съжалява

Южна Корея упрекна китайския дипломат в Сеул, че съзнателно е подлагал на критика политиката на Юга с " неточна информация ", оповестява организация " Йонхап ".

Позицията на южнокорейското външно министерство идва на фона на възходящото дипломатическо напрежение поради неотдавнашните изказвания на китайския посланик.

Конфликтът сред Сеул и Пекин се породи, откакто предходната седмица китайският дипломат в Южна Корея Син Хаймин съобщи на среща с водача на главната опозиционна Демократическа партия Лий Дже-мьон, че който " залага на загубата на Китай " в съперничеството му със Съединените щати, " несъмнено ще съжалява ".

Южнокорейски чиновник уточни по-рано денем, че Сеул чака Пекин да предприеме " подобаваща мярка " - очевиден  напън върху Китай да отзове посланика си от страната.

Говорителят на външното министерство на Сеул Лим Су-сук съобщи на постоянен брифинг, че казусът с коментара на Син " се корени в умишленото критикуване на политиката на нашето държавно управление с неточна информация ".
 Южна Корея няма да къса с Китай макар близостта със Съединени американски щати
Южна Корея няма да къса с Китай макар близостта със Съединени американски щати

Сеул дефинира Пекин като " най-важния си сътрудник " за икономическо съдействие

Той акцентира, че забележките са направени с ясното очакване, че ще бъдат оповестени в медиите. Лим означи, че държавното управление не е оспорило срещата на Син с локален политик.

Междувременно китайското външно министерство изрази " страдание " за позицията на Сеул по отношение на своя посланик и последните вести от южнокорейски медии, в които се твърди, че посланикът е получил гратис настаняване в първокласен курорт от локална компания.

Говорителят на ведомството Ван Уенбин уточни, че е обвързване на Син " да се ангажира и да взаимодейства с разнообразни фигури от разнообразни кръгове " в Южна Корея.

Той акцентира, че задачата на дейностите на Син в Южна Корея е " да увеличи разбирателството, да насърчи съдействието и да поддържа и развие връзките " и добави, че дейностите на дипломата не би трябвало да бъдат превръщани в сензация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР