Южна Корея е една държава с размерите на България и

...
Южна Корея е една държава с размерите на България и
Коментари Харесай

Южна Корея пести водните си - ето как

Южна Корея е една страна с размерите на България и седем пъти повече поданици. Тя обаче рециклира всяка капка вода и се е застраховала от проблеми като нашите с водната рецесия в Перник.

На Срещата на върха сред страните от Югоизточна Азия и Южна Корея в Пусан Едуард Янг, шеф на Корейската корпорация за водни запаси, описа за новаторската технология, позволяваща на втория по величина град в страната да съхранява и рециклира водните си ресурси, съобщи Нова телевизия.

„ Имаме децентрализирани пречиствателни станции, позиционирани из кварталите на Пусан. Язовирът подава чиста, питейна вода към града. След използването й, тази вода се връща в канализационните системи, които я водят към станциите. Щом мръсната водата доближи до тях, тя се пречиства и дезинфекцира, след което се връща в язовира. Това е изцяло затворен кръг за рециклиране”, изясни Янг.

В началото на 2019 година корейското държавно управление разгласи, че до 2024 година Пусан ще се трансформира в първият „ екологично интелигентен град “ в страната.

Има ли риск от епидемии в Перник поради водната рецесия?

Освен пречистването и запазването на водните запаси в града, там държат и на преработването на боклука. Това е наложително и уредено със закон. За спазването му се следи изключително прецизно още от 2000 година Стратегията за „ нулеви боклуци “ на корейското Министерство на околната среда е една от най-успешните в страната. Чрез нея жителите заплащат налог боклук на база количеството изхвърлен отпадък, а компаниите получават данъчни облекчения, в случай че пакетират продуктите си в опаковки, които могат да бъдат рециклирани.

Всеки ден се преработват над 900 тона боклуци. Хранителните се компостират, от тях се получава и така наречен RDF гориво за производството на ток.

По последни данни от плана на Института за международни запаси България е на 54-то място по водни ресурси в света и е една от страните със приблизително висок риск от безводие. Само една позиция преди нас, на 53-то място, се подрежда 12-ата международна икономическа мощ за предходната година - Южна Корея. С територия колкото нашата и население над 51 милиона души, страната на утринната прохлада е намерила метод да съхранява и поддържа водните си запаси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР