Южна Африка ще бъде домакин на търговския форум на САЩ, тъй като дипломатическото напрежение отшумява

...
Южна Африка ще бъде домакин на среща на нациите, участващи
Коментари Харесай

Южна Африка ще бъде домакин на среща на нациите, участващи в Закона за растеж и възможности на САЩ в Африка въпреки по-ранните призиви за изключване на страна от форума поради връзките й с Русия и акостирането на санкциониран руски кораб близо до Кейптаун ...

От МОГОМОЦИ МАГОМЕ Асошиейтед прес 21 септември 2023 г., 4:58 ч. Украйна.

Те казаха, че преместването на срещата в друга страна би изпратило послание, че Съединените щати няма да приемат техните търговски партньори, които подпомагат нахлуването на Русия в Украйна, и поставиха под съмнение допустимостта на Южна Африка да получава търговски ползи от AGOA.< /p>

Те също цитираха домакинството на Южна Африка на военни учения с Русия и Китай по-рано тази година. Южна Африка също беше критикувана, че не се противопостави публично на войната на Русия срещу Украйна.

САЩ и Южна Африка обявиха в съвместно изявление, че форумът ще се проведе в Йоханесбург , което показва възстановяване на отношенията след месеци на дипломатическо напрежение.

„Очаквам с нетърпение да посетя Южна Африка през ноември, за да обсъдим нашите общи приоритети, да потвърдя отново ангажимента на администрацията за континента и да обсъдим възможностите да направим AGOA по-трансформиращ, докато задълбочаваме нашите търговски и инвестиционни отношения със страните от Субсахарска Африка“, каза търговският представител на САЩ Катрин Тай.

Южна Африка е един от най-големите бенефициенти на AGOA, като износът за САЩ чрез акта се оценява на 3 милиарда долара през 2022 г.

Говорителят на Южна Африка Министерството на външните работи Клейсън Мониела похвали съобщението, описвайки го като „победа за южноафриканската дипломация“.

„Някои лобираха Форумът да бъде преместен от Ю. и Южна Африка да бъде изхвърлена от AGOA. Някои дори казаха, че ще бъдем наказани със санкции. Нашата дипломация и застъпнически механизми се задействаха и надделяха“, каза Мониела в X, известен преди като Twitter.

Група, назначена от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, за да разследва обвиненията че Южна Африка е натоварила оръжие, предназначено за Русия, на кораба Russian Lady R установи, че няма доказателства в подкрепа на твърдението, направено от посланика на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити.

Той също установи, че Южна Африка не е знаела, че корабът, превозващ военно оборудване, поръчано от Южноафриканските национални отбранителни сили от Обединените арабски емирства, е бил санкциониран руски кораб.

Очаква се лидери от различни страни в Субсахарска Африка и организации да присъстват на форума на 2-4 ноември.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР