Южна Африка обяви, че самолетът, превозващ служителите по сигурността, придружаващи

...
Южна Африка обяви, че самолетът, превозващ служителите по сигурността, придружаващи
Коментари Харесай

Дипломатически спор между Полша и Южна Африка

Южна Африка разгласи, че самолетът, пренасящ чиновниците по сигурността, съпътстващи президента Сирил Рамафоса на мирната задача в Украйна, е бил арестуван в Полша, което е провокирало дипломатически спор, съобщи Агенция Франс Прес.


Според южноафрикански публични лица под наем полет, пренасящ сили за сигурност и публицисти, е бил блокиран при кацането си на варшавското летище " Шопен ", като полските управляващи не са разрешили на намиращите се на борда да слязат.

" Дълбоко сме разтревожени от претърпяното, през което са минали ", съобщи представителят на Рамафоса Винсент Магвения, определяйки случая като " заслужен за жалост ".

Полското държавно управление съобщи, че някои от лицата на борда не са имали позволение да внасят оръжие в страната и заради това не са били позволени да слязат на летището.

" Те не получиха позволение да изоставен самолета с оръжията си и решиха, че ще останат на борда ", съобщи заместник-ръководителят на специфичните служби на страната Станислав Зарин.

Магвения заяви, че южноафриканските публични лица работят за разрешаване на безизходицата, която по-рано провокира изострен коментар от началника на защитата на Рамафоса, който упрекна полските управляващи в расизъм - обвиняване, което Зарин отхвърли като " нелепост ".

Самолетът е напуснал Претория рано в четвъртък, като се оповестява, че на борда му е имало към 120 души, сред които чиновници по сигурността и публицисти. Групата е трябвало да последва Рамафоса по време на пътуването му до Киев като част от мирната задача на африканските водачи.

" Забавят ни, излагат на заплаха живота на нашия президент ", съобщи ръководителят на президентската защита генерал-майор Уоли Руд на спонтанна конференция на борда на самолета.

" Казват, че нямаме разрешителни, а това не е вряно ", добави Руд, въпреки да призна, че някои членове на делегацията са имали единствено копия на нужните документи.

" Виждате ли какви расисти са те ", добави той.

По-късно Магвения отхвърли случаят да е заплашил сигурността на президента.

Мисията върви по проект

Рамафоса дойде във Варшава настрана на борда на президентския аероплан " Инквази ", откакто взе участие в срещата на върха на Организация на обединените нации в Женева, Швейцария.

След къса среща с полския президент Анджей Дуда той се насочи към Ржешов, покрай украинската граница, а по-късно с трен към Киев, оповестиха от президентската канцелария.

" Независимо от усложненията, които се появиха в Полша останалата част от задачата протича сносно и по проект ", сподели Магвения.

В късния следобяд някои от публицистите на борда на самолета оповестиха, че най-сетне им е било разрешено да изоставен самолета.

Магвения разгласи, че се надява на екипа по сигурността да бъде позволено да се причисли към Рамафоса за втория стадий от мирните договаряния в събота в Русия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР