Южна Африка може да е най-развитата държава на Черния континент,

...
Южна Африка може да е най-развитата държава на Черния континент,
Коментари Харесай

Африканската държава, която може да спечели милиарди от дигиталната трансформация

Южна Африка може да е най-развитата страна на Черния континент, само че в доста аспекти тя остава " аналогова ". Дигиталната промяна изостава от международните трендове, само че верният метод може да отключи толкоз огромен капацитет, че в стопанската система да влязат милиарди, сочи нов отчет, представен от Semafor.

Подобряването на цифровата инфраструктура и усъвършенстването на регулаторната среда са измежду измененията, предложени в отчета на цифровия конгломерат Naspers и Института Mapungubwe.
 Драстичен растеж на износа на въглища за Европа през пристанището Ричардс Бей в ЮАР
Драстичен растеж на износа на въглища за Европа през най-хубавото африканско пристанище

Нарастване на търсенето стартира след въвеждане на ембаргото за импорт на съветски въглища

Авторите на отчета настояват, че вложенията биха помогнали на цифровата платформа на страната — която се движи от компании, улесняващи електронната търговия, доставките и транспортните услуги — да внесе 91,4 милиарда ранда (5,2 милиарда долара) в стопанската система на Южна Африка до 2035 година

Прогнозираният напредък би нараснал приноса на бранша на електронната търговия, доставките и транспортните услуги през онлайн платформи към стопанската система на Южна Африка до 1,38% от Брутният вътрешен продукт, по отношение на 0,02% през 2022 година

Важно е кой написа отчета. Naspers е най-голямата софтуерна и медийна компания в Африка, оценена на към 37 милиарда $. Нейното портфолио в Южна Африка включва онлайн магазина Takealot, услугата за доставка Mr. D и платформата за недвижими парцели Property24. Тя също по този начин има миноритарен дял в китайския цифров колос Tencent.

Авторите предлагат южноафриканските управляващи да либерализират регулациите и по този метод да ускорят развиването на бранша. Докладът също по този начин приканва за ускорение на разширението на високоскоростния интернет достъп, по-голямо внимание към образованието по просвета и технологии и тласъци за локалните производители да продават на електронни платформи.

Последното стартира да се случва. Някои от одобрените компании в Южна Африка развиват свои лични платформи за електронна търговия или си партнират със стартъпи, с цел да подобрят обслужването на клиентите и да разширят пазарите си.
 По-голяма ли е стопанската система на ЮАР от тази на Нигерия?
Тази страна си върна статута на най-голямата стопанска система в Африка

ЮАР изпреварва Нигерия по Брутният вътрешен продукт, в случай че се регистрират действителните валутни курсове

" Въпреки че дигитализацията към момента е в ранен стадий, тя отразява световните трендове и предлага необичаен късмет да се отключи забележителен стопански капацитет за нашата нация ", съобщи основният изпълнителен шеф на Naspers Южна Африка, Фути Маханйеле-Дабенгва.

Южна Африка има най-развития пазар за електронна търговия на континента, частично с помощта на Naspers, само че световни играчи от Китай оказват доста влияние. Shein, AliExpress и напоследък Temu навлизат на пазара, което провокира безпокойствие измежду някои обичайни търговци, които се тормозят от невъзможността си да се конкурират.

Някои локални индустриални групи приканват държавното управление да затвори данъчната малка врата за импорт, която съгласно тях китайските компании за електронна търговия употребяват в своя изгода.

През май Amazon започва своята онлайн услуга за извършване на покупки в Южна Африка, обещавайки доставка в същия или идващия ден — което бележи навлизането на американския колос в африканското пространство за електронна търговия. Платформата стартира с релативно стеснен подбор от локални и интернационалните марки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР