Южна Африка казва, че няма доказателства за доставка на оръжия за Русия след разследване

...
Южноафриканският президент Сирил Рамафоса казва, че независимо разследване не е
Коментари Харесай

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса казва, че независимо разследване не е открило „никакви доказателства“ за твърденията, че страната му е доставяла оръжия на Русия.

Посланикът на Съединените щати в Южна Африка, Рубен Бриджити, заяви, че руският кораб Lady R е бил натоварен с оръжия и боеприпаси във военноморска база близо до Кейптаун миналия декември.

Разследването установи, че руският товарен кораб вместо това е доставил въоръжение, което е било поръчано за Южноафриканските национални отбранителни сили през 2018 г.

Рамафоса каза, че няма доказателства, че е изнасяно оръжие въз основа на интервюта с 50 души и преглед на повече от 100 документа.

„Като се вземат предвид всички въпроси, нито едно от твърденията, направени за доставка на оръжия за Русия, не е доказано, че е вярно“, каза Рамафоса в неделя.

„Нито едно от лицата, направили тези обвинения, не можа да предостави никакви доказателства в подкрепа на твърденията, отправени срещу страната ни.“

Рамафоса каза, че обвинението е имало „много вреден ефект върху нашата валута, нашата икономика и нашето положение в света, всъщност то опетни имиджа ни“.

Рамафоса каза, че ще пусне само изпълнително резюме на доклада поради съображения за сигурност.

Южноафриканският лидер нареди разследване, водено от пенсиониран съдия, след като посланикът на САЩ каза на брифинг за медиите през май, че е „уверен“, че оръжията и боеприпасите са били натоварени на кораб, пътуващ за Русия.

Външното министерство на Южна Африка по-късно каза, че Бриджити се е извинил за коментарите си, а американският дипломат впоследствие написа в социалните медии, че е благодарен за възможността да „коригира всички погрешни впечатления, оставени от публичните ми забележки“.

Южна Африка, чийто управляващ Африкански национален конгрес има исторически връзки със Съветския съюз, поддържа приятелски отношения с Русия след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика критики от страна на САЩ и други западни страни.

>

При Рамафоса страната беше домакин на учения с руския флот и отказа да се присъедини към западното осъждане на Москва или санкции срещу руската икономика.

Миналия месец Рамафоса беше домакин на Русия и други големи развиващи се икономики, включително Китай и Индия, за срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР