Южна Африка е един от най-важните съюзници на Русия в

...
Южна Африка е един от най-важните съюзници на Русия в
Коментари Харесай

Сергей Лавров търси подкрепа за Русия в Африка

Южна Африка е един от най-важните съдружници на Русия в Африка
Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с президента на Еритрея Исаяс Аверки по време на обиколка в Африка за набиране на поддръжка за Русия и слагане на акцент върху „ динамичността на войната в Украйна “, съобщи Ройтерс, като се базира на министъра на информацията на Еритрея.

Лавров предприе едноседмична дипломатическа атака на африканския континент, започвайки от Южна Африка, която възнамерява взаимни военни учения с Русия и Китай, и завършвайки с изненадващо посещаване в Еритрея.

Южна Африка е един от най-важните съдружници на Русия в Африка - континент, разлъчен от противоположни възгледи за нашествието в Украйна и за опитите на Запада да изолира Москва поради нейните военни дейности, напомня организацията.

Еритрея е една от дребното африкански страни, които гласоподаваха срещу резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, макар че имаше и доста страни, които се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Благодарни сме на еритрейските ни другари за тяхната поредна поддръжка на съветските начинания в Организация на обединените нации “, сподели Лавров, представен от ТАСС.

Той сподели, че еритрейската столица е заела " кардинална и уравновесена позиция по въпроси, свързани със събитията във и към Украйна ", и добави, че е поканил еритрейския си сътрудник Осман Салех да посети Москва в скоро време.

По време на диалозите в Еритрея бяха разисквани също и способи за усилване на връзките сред двете страни по въпроси за енергетиката, минното дело, осведомителните технологии, образованието и опазването на здравето, написа късно нощес в " Туитър " министърът на информацията Йемане Мескел.

Посещението на Лавров в Африка съответствува с това на високопоставени представители на американските управляващи, които също кръстосват африканския континент за укрепване на връзките със съдружниците си там, отбелязва Ройтерс.

В приветственото си слово пред Лавров и неговата делегация еритрейският външен министър съобщи, че рецесията в в Украйна се дължи на траялата повече от десетилетия " безразсъдна политика на надмощие и ограничавания " на Съединени американски щати. " Тъжното е, че Украйна е по едно и също време и предлог за тази политика, и нейна жертва ", сподели Осман Салех.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР