Югозападният университет в Благоевград не е издавал фалшиви дипломи по

...
Югозападният университет в Благоевград не е издавал фалшиви дипломи по
Коментари Харесай

ЮЗУ поска повторна проверка от МОН за фалшивите дипломи

Югозападният университет в Благоевград не е издавал подправени дипломи по специалността " Право " и не е заверявал изпити, които не са положени от студентите в Правно-историческия факултет. Това разгласи на конференция ректорът на висшето учебно заведение проф. Николай Марин, който не приема резултатите от инспекцията през декември предходната година и е изискал повторна инспекция от Министерството на образованието и науката.

Проверката в университета беше осъществена от 11 до 13 декември след сигнал на някогашния учител по история доцент Стефан Дечев за фалшифицирани подписи на преподаватели и неположени изпити от студенти, както и за издаване на подправени дипломи. В министерската заповед не е бил посочен обсегът на инспекцията:

" В заповедта на министъра не се показва кой факултет, коя компетентност се ревизира ".

Но обект на проверяващите е бил единствено Правно-историческият факултет. След катедрата по история е атакувана и специалността " Право ":

" Защо МОН разшири инспекцията за компетентност " Право "? В неговия сигнал компетентност " Право " не е посочена ".

80 от откритите 138 нарушавания са за образование на бъдещи адвокати в съкратени сроове и с признание на изпити от други специалности. Това до юли 2022 година е било позволено и възможно, още повече, че дирекция " Висше обучение " е издавала холограмните стикери за всички дипломи, безапелационен бе ректорът проф. Марин, който преди този момент е бил декан на правния факултет :

" Предсрочното завършванена студенти в компетентност " Право " не беше неразрешено ".

Ректорът на ЮЗУ счита, че инспекцията е била тенденциозна:

" На процедура инспекция нямаше. Защото нито една инспекция не може за завърши едностранно. Затова поискахме повторна инспекция ".

Проверка по сигнала и по медийни изявления прави и Окръжната прокуратура в Благоевград. От там обявиха, че до 10 март тя ще завърши и резултатите ще бъдат обществено оповестени.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР