Югозападната част на САЩ се готви за още една седмица

...
Югозападната част на САЩ се готви за още една седмица
Коментари Харесай

Експерти обясняват как екстремните горещини оказват влияние върху ума и тялото

Югозападната част на Съединени американски щати се готви за още една седмица с високи температури , като в понеделник синоптиците удължиха предизвестието за несъразмерна топлота през уикенда за най-населената зона на Аризона и предизвестиха жителите на части от Невада и Ню Мексико да останат на закрито, написа „ Асошиейтед прес “.

Районът на метрото Финикс е на път да изравни или да счупи връх, подложен през лятото на 1974 година за най-вече поредни дни с висока температура от или над 110 градуса по Фаренхайт (43 по Целзий). Дори утринните ниски температури слагат исторически върхове .

По продължение на границата сред Съединени американски щати и Мексико федералните сътрудници оповестиха, че рисковите температури през уикенда са предизвикали прилошаване на много хора, от които са избавени 45 души, а други 10 са умряли.

С толкоз доста поредни дни на несъразмерна топлота, синоптиците, лекарите и локалните здравни чиновници в целия югозапад предлагат на хората да лимитират излагането си навън и да познават предупредителните признаци на топлинна болест .

Познаване на знаците

От мощно изпотяване и замаяност до мускулни конвулсии и даже повръщане , специалистите изясняват, че топлинното безсилие и топлинният удар евентуално ще станат по-чести. През идващите десетилетия се чака Съединени американски щати да изпитат по-високи температури и по-интензивни горещи талази.

Топлинният удар е най-сериозното заболяване, обвързвано с горещината, и се случва, когато тялото загуби способността си да се поти. Кожата става гореща и алена, а пулсът се форсира, когато телесната температура на индивида се повиши до 39 градуса по Целзий или даже по-висока. Появява се главоболие, гадене, комплициране и даже пристъп.

Джон Фемлинг, доктор по незабавна медицина и академик от Университета на Ню Мексико, сподели, че тялото се пробва да компенсира, като изпомпва кръв към кожата като метод да се охлади. И колкото повече човек диша , толкоз повече губи течности , ставайки все по-дехидратиран . Важни електролити като натрий и калий също могат да бъдат изгубени при изпотяване.

„ Така че едно от първите неща, които се случват, е, че мускулите ви стартират да се усещат изтощени, когато тялото ви стартира да се отдалечава “ , акцентира той и прибавя:

„ И тогава можете да започнете да получите даже увреждане на органи, по тази причина че бъбреците ви не работят, далакът, черният ви дроб. Ако нещата станат в действителност неприятни, тогава стартирате да не перфузирате мозъка си по същия метод.

Експертите са на мнение, че е значимо да разпознавате признаците на топлинен удар при другите, така като хората може да не осъзнават заплахата, в която се намират , заради променено психическо положение, което може да включва комплициране .

В случай на топлинен удар специалистите оферират да се обадите на незабавен телефон и да се опитате да понижите телесната температура на индивида с хладни, мокри кърпи или хладна вана.

При топлинно безсилие тялото може да стане студено и лепкаво. Други признаци включват мощно изпотяване, гадене, мускулни крампи, уязвимост и световъртеж. Експертите поучават, в случай че изпаднете в такава обстановка, да се преместите на хладно място, да разхлабите облеклата си и да пиете малко вода.

Възрастните хора, децата и хората със здравословни проблеми могат да бъдат изправени пред по-големи опасности, когато температурите са високи. По време на рискови горещини един от най-честите способи, по които хората могат да умрат, е от сърдечно-съдов колапс , споделиха още специалисти, заради спомагателната сила, която сърцето би трябвало да изразходва, с цел да помогне на тялото да компенсира високите температури.

Като цяло здравните чиновници обобщават, че оставането на закрито , търсенето на климатизирани здания и пиенето на повече вода от нормално може да предотврати болести, свързани с топлината. Кофеинът и алкохолът са неразрешени. Яденето на по-малки хранения по-често денем може да помогне.

Научаване на лимитите

Изследователи от Държавния университет на Аризона се пробват да схванат по-добре резултатите от рисковата топлота върху тялото и какво прави горещото време толкоз смъртоносно . Те употребяват специфичен термичен манекен, наименуван Анди, който е оборудван с близо три дузини разнообразни повърхностни зони, които се управляват самостоятелно с температурни датчици и човешки пори, които създават топчета пот. Джени Ванос, асоцииран професор в Училището за резистентност на ASU, твърди:

„ Много проучвания, които аз и моите сътрудници вършим, са в действителност фокусирани върху разбирането по какъв начин хората реагират на по-високи равнища на рискова топлота за по-дълги интервали от време и по-късно какво можем да създадем по въпроса . “

Съществуват 10 термични манекена, множеството от които се употребяват от компании за спортно облекло за тестване. Манекенът на ASU е първият, който може да се употребява навън с помощта на неповторимия вътрешен охлаждащ канал .

Университетът също по този начин е създал нова „ топла стая “ или топлинна камера, където откривателите могат да симулират сюжети на излагане на топлота от целия свят. Температурите могат да доближат 60 градуса по Целзий вътре в стаята – и вятърът и слънчевата радиация могат да бъдат следени за опити.

Ванос акцентира, че измерването на радиация с къси и дълги талази в околната среда може също да каже на откривателите какъв брой повърхнина – или човек – на несъмнено място в града ще се нагрее. Тя удостовери:

„ И по този начин при тези рискови условия, това, което в действителност ще може да бъде модифицирано или променено в градската среда, е сянката . На място като Финикс или във всяка друга слънчева гореща област, сянката е в действителност сериозен фактор, с цел да може да се понижи общото топлинно натоварване на човешкото тяло. “

Намиране на облекчение

Докато климатиците са задействани и вентилаторите работят с цялостна мощ, жителите в целия район с неспокойствие чакат началото на сезона на мусоните , надявайки се, че това ще помогне да си отдъхнат от топлината. Но до момента летните гръмотевични стихии – които нормално носят облачност, мълнии и проливни дъждове в югозападната пустиня – липсват заради продължаващия метеорологичен модел на Ел Ниньо , описа метеорологът от Националната метеорологична работа Сам Мелцер.

„ Изглежда, че ни чака необикновена суша през идващите няколко месеца “ , удостовери Мелцер, отбелязвайки, че бурите, които могат да нарушат топлината, зависят от моделите напразно, които изтеглят мокър въздух от Калифорнийския залив към Аризона, Ню Мексико и Невада. Експертът посочи:

Това не значи, че няма да имаме гръмотевична стихия . Може просто да се забави. “

Мелцер работи във Финикс, преди да се реалокира предходната зима в Лас Вегас. Той означи, че до момента в който температурите са се повишили предишния месец в региона на Финикс, юни е останал извънредно студен в южна Невада. Официалната дневна температура на интернационалното летище Хари Рийд в Лас Вегас остана под 37,8 градуса по Целзий за рекордните 294 дни, преди температурите да доближат 38,9 градуса на 30 юни. Предишният връх от 290 дни, от 1964 до 1965 година е стояла 58 години.

И въпреки всичко хората би трябвало да се тревожат освен за температурата на въздуха, акцентира Ванос. Влажността може да затрудни тялото да отделя пот като метод за изстудяване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР