Югославският диктатор Йосип Броз-Тито вече не е Рицар на републиката

...
Югославският диктатор Йосип Броз-Тито вече не е Рицар на републиката
Коментари Харесай

Италия отне държавен орден от югодиктатора Тито

Югославският деспот Йосип Броз-Тито към този момент не е " Рицар на републиката " на Италия.


Това реши президентският замък на страната " Квиринал ".

Орденът е присъден на Тито на 2 октомври 1969 година

„ Ситуацията е ясна във връзка с Йосип Броз Тито, ръководителят на югославските комунисти, виновен за " Клането в ямите ", който беше награден през 1969 година до гибелта си на 4 май 1980 година “, се споделя в изказването, предадоха италианските медии.

След края на Втората международна война Комунистическата партия на Югославия и нейната новосъздадена загадка полиция, ОЗНА (Одељење за заштиту народа или Отделение за отбрана на народа) избиват сред 11 000 и 20 000 италианци, хървати, словенци и други етноси от локалното население в Истрия и Далмация, като хората са хвърляни още живи в ями. Етническото пречистване е последвано от истрийско-далматинското изселване след Втората международна война на етническите италианци.

Обяснението на Двореца е, че " орденът изтича със гибелта на получателя ", само че в Италия то към този момент е предмет на разногласия сред дясноцентристката партия, която искаше да лиши Тито от ордена, и лявоцентристката, която подлагаше на критика това предложение.

Дясната партия на министър-председателя Джорджа Мелони, " Италиански братя ", изрази удовлетворение, че " въпросът е развързан ".

Десницата от дълго време приказва за " диктатурата на Тито, неразривно обвързвана с етническото пречистване на италианците, живели в Истрия, Риека и Далмация ".

Днешното решение е обосновано както от правна, по този начин и от историческа позиция, споделят депутатите от Демократическата партия (ДП) с лява ориентировка от Комисията по конституционни въпроси, тъй като " Квиринал " " не е взел решение, а единствено е цитирал закона ", оставяйки тази работа на историята и нейното пояснение, без в този момент да бъде политически инструментализирана.

Оттам акцентират, че с отнемането на оценката на Тито се резервира паметта и мъчителните мемоари на италианския народ за жертвите и жестоките преследвания.

Италианците припомнят, че решението не визира единствено Тито, а и някогашния румънски деспот Чаушеску, притежател на същия медал, както и Мобуту Сесе Секо, някогашния президент на Заир. Тези оценки към този момент са невалидни.

Имената на Тито и останалите към момента са на формалния уеб страница на Президентството на Републиката, където ще останат като исторически документ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР