Югоизточна Европа има още много да наваксва за транспортната си

...
Югоизточна Европа има още много да наваксва за транспортната си
Коментари Харесай

Топ експерти от международен транспортен форум: Магистрала Струма вече трябва да бъде завършена

Югоизточна Европа има още доста да наваксва за транспортната си съгласуваност
Това беше разисквано на провелия се в Брюксел конгрес East Med and Southeast Europе, на който участваха вице-президенти на ЕК, федералният министър на Австрия по въпросите на Европейски Съюз, министри на външните на работи и на превоза на Гърция и на други страни членки, се организира разискване на тематика вложенията в транспортна инфраструктура, териториалната кохезия и транс-европейските транспортни мрежи. Една от най-коментираните тематики беше тази за незавършения транспортен кулоар номер 4 на автомагистрала “Струма ”, в частта през Кресненското дефиле.

“Автомагистрала “Струма ” в България е доста значим план от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), който е належащо да бъде приключен в този момент ”. Това сподели Джордж Кремлис, сегашен Съветник на Министър-председателя на Гърция по въпроси свързани с околната среда, климата и енергетиката. Той добави, че остават едвам 15 км през Кресненското дефиле, с цел да се довърши този план, който се поддържа мощно от министър ръководителя на Гърция и от министъра на превоза. “Много положително е предлагането на България, едната линия на автомагистралата да минава през дефилето, а другата отвън него. Това решение ще отбрани региона, който съставлява територия от Натура 2000 ”.

Силна поддръжка за плана изрази и Председателят на Българския конгрес за транспортна инфраструктура Иван Кацаров, който означи, че тематиката е изключително наболяла в подтекста на мощно нараствания трафик в посока от север на юг. “Иронията е, че макар, че три отвесни коридора минават през територията на България, единствено един от тях е допустимо скоро да бъде приключен. Това е извънредно тъжно, а ние приказваме за съгласуваност в Югоизточна Европа и възобновяване на Украйна. ” Д-р Иван Кацаров добави, че би трябвало да се работи още по-активно, с цел да бъдат приключени транспортните коридори на територията на България и изключително на Коридор номер 4, в частта на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле. “Добрата вест от тези дни е, че са утвърдени характерните цели за запазване в дефилето, с което се дава зелена светлина на плана и в този момент можем да осъществим плана по-бързо и по един по-безопасен за нас метод ”.

Генералният секретар по превоза на Република Гърция Йоанис Ксифарас подчертава на това, че в района на Югоизточна Европа е извънредно значимо да бъдат позволени транспортните въпроси. “В случая на България и Гърция изоставаме по повод построяването на избрана инфраструктура ”.

В поддръжка на инфраструктурата в района и както и на тази сред страните членки на Европейски Съюз се разгласи и Ким Йоргенсен - Генерален шеф и непрекъснат представител на Европейската Инвестиционна банка. “Важен е въпросът за транспортната съгласуваност сред страните членки и ние от Европейска инвестиционна банка - в ролята си на съществена европейска банка - продължаваме да работим в тази посока, изпълнявайки плановете по по-зелен метод ”.

В дебата се включи и Марк Садлър от Световната банка, който означи, че превозът на процедура е крайъгълен камък в процеса на Европейска интеграция. “Говорим за 3 милиарда звук километра на година превоз в Европа, а все още едвам 63% от изискуемите TEN-T стандарти са реализирани ”.

Румен Марков, Генерален управител на компанията “Големи инфраструктурни планове ” също взе присъединяване в панела, отбелязвайки нуждата от съществуване на инфраструктура в България и района. Той показа плана ABC+De - план за нов маршрут за транспорт на артикули и превоз на хора в Източна Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР