Yuga Labs, създателят на популярната NFT колекция Bored Ape Yacht

...
Yuga Labs, създателят на популярната NFT колекция Bored Ape Yacht
Коментари Харесай

Голяма NFT колекция обвинена в незаконно използване на интелектуална собственост

Yuga Labs, основателят на известната NFT сбирка Bored Ape Yacht Club, е упрекнат в нелегално опазване на комерсиалната марка на лого.

Това е парадоксално, като се има поради, че NFT са въведени в света, с цел да оказват помощ за решаването на казуса с противозаконното потребление на интелектуална благосъстоятелност и да защитят създателите.

Предполагаемо нелегално потребление на интелектуална благосъстоятелност

Твърди се, че логото на Yuga Labs с вълчи череп е било нелегално употребявано като комерсиална марка без съответните лицензи от, компания, профилирана в уроци по изобразяване за деца и начинаещи.

Предистория на Easy Drawing Guides и Bored Ape Yacht Club

През април 2021 година Easy Drawing Guides популяризира урок за изобразяване на вълчи череп.

Изложеното от компанията изкуство доста наподобява на формалното лого на NFT сбирката. Това породи съмнения за непозволени дейности, като се има поради, че колекционерските предмети на BAYC Kennel Club стартираха на 17 юни 2021 година

Отговорът на Easy Drawing Guides

Te дадоха отговор на вълнението, като потвърдиха, че Yuga Labs не е имала лиценз за потребление на рисунката на вълчи череп. Студиото зад NFT сбирката записва комерсиалната марка на нелицензираното лого.

Easy Drawing Guides обаче съобщи, че правата върху интелектуалната благосъстоятелност за рисунката принадлежат на тях, защото това е тяхна истинска рисунка и е предпазена от техните условия.




Поддръжници на BAYC и обезщетения

Поддръжниците на BAYC считат, че при потреблението на логото не е нарушена интелектуалната благосъстоятелност. Въпреки това множеството от тях са съгласни, че Easy Drawing Guides има право на съществено обезщетение.

Дилемата за интелектуалната благосъстоятелност на Yuga Labs

Това не е първият случай, в който Yuga Labs е упрекната в нарушение на правата на интелектуална благосъстоятелност. Един от създателите на имитиращата сбирка на BAYC NFT RR/BAYC подаде съобщение за несъгласие против 10 поръчки за търговски марки от Yuga Labs.

Съоснователят на RR/BAYC, Джереми Каен, твърди, че Yuga Labs е върху избрани дизайни на лого и творби на изкуството заради продажбите на BAYC NFT, които дават върху цифровите изображения на притежателите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР