Юбилейното 20-то издание на Европейски музикален фестивал“ в София, което

...
Юбилейното 20-то издание на Европейски музикален фестивал“ в София, което
Коментари Харесай

Людмил Ангелов свири оркестрови творби от Шопен за началото на „Европейски музикален фестивал“ 2020

Юбилейното 20-то издание на „ Европейски музикален фестивал “ в София, което беше отсрочено поради рецесията с COVID-19, ще стартира на 15 септември с една от знаковите прояви в тазгодишната стратегия на форума. Концертът „ Людмил Ангелов свири Шопен “ с присъединяване на Оркестъра на Класик ФМ радио показва забележителни ранни творби за пиано и оркестър на великия полски композитор. Под диригентската палка на опитния маестро Григор Паликаров, в програмата ще прозвучат Вариации " Là ci darem la mano ", Краковяк и Концерт за пиано и оркестър №2 от Шопен. Заради противоепидемичните ограничения този концерт ще бъде още един и на 16 септември, тъй като продадените досега билети към този момент надвишават ограничавания на половина потенциал на зала „ България “.  Двата концерта са с начален час 19:30, а всички билети с дата 25 март, когато трябваше да се състои събитието, е належащо наложително да бъдат презаверени на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “.
Това е първото събитие от оркестровия интеграл, който Людмил Ангелов ще показа в границите на фестивала. Пианистът  многократно е осъществил интеграли със соловите пиеси на полския талант, само че в този момент за първи път се насочва и към изцяло показване на оркестровите произведения от Шопен. Това са общо 6 крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен написа тези произведения сред 17-та и 21-та си година, давайки сериозна поръчка за своите благоприятни условия като композитор. Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, още веднъж в зала „ България “.
Вариациите " Là ci darem la mano ", оп. 2 са основани по мелодията на известния дует на Церлина и Дон Жуан из операта „ Дон Жуан “ от Моцарт. Именно в тази комбинация Роберт Шуман разпознава капацитета на младия създател и произнася фамозната си фраза „ Шапки долу, господа! Това е талант! “. Само година след Вариациите, композиторът написа „ Краковяк “, оп. 14 – блестяща концертна пиеса, която се базира на присъщия полски танц, характерен за град Краков. Вторият клавирен концерт на Шопен е измежду най-често изпълняваните сантиментални оркестрови творби.  Хронологически той предхожда другия, само че поради реда на издание, получава по-късна номерация. Самият Шопен е изпълнявал тези пиеси на първите си концертни турнета, с което реализира славата на виртуозен пианист и композитор.
„ Европейски музикален фестивал “ 2020, проведен от „ Кантус Фирмус “, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на интеграла „ Людмил Ангелов свири Шопен “ са Полският институт и Софийската филхармония.
„ В своето творчество Шопен се учи от полифонията на Бах, от Моцарт, като пример за  елементарна и изчистена форма и от италианската опера и изкуството на артистите “, споделя пианистът Людмил Ангелов в изявление за Classic FM радио във връзка идните събития. „ Стилът Белканто несъмнено поставя отпечатък върху клавирното творчество на Шопен, тъй като той е желал да накара пианото да звучи по същия  метод. Организацията на фразата и на диханието в кантилените е идентично с това на артистите “, акцентира пианистът, който е международно приет тълковник на Шопеновото музикално завещание.
Людмил Ангелов гостува постоянно на най-известните фестивали за музика на Фр. Шопен и е непрекъснат участник в журито на влиятелния Международен конкурс за пианисти „ Шопен “ във Варшава. През 2011 година той е почетен с орден „ Gloria Artis “ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската просвета.
Популярен в цяла Европа, Съединени американски щати, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с най-хубавите български оркестри и с редица реномирани задгранични сформира и диригенти. Има голям репертоар с произведения от всички столетия. Свирил е на сцената на влиятелни зали като Берлинската филхармония, „ Музикферайн “ във Виена, „ Концертгебау “ в Амстердам, „ Плейел “ и „ Гаво “ в Париж, „ Линкълн Център “ в Ню Йорк, „ Ла канара “ в Милано,  „ Алте Опер “ във Франкфурт,  „ Херкулес ” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „ Аудиторио Насионал “ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и доста други.
През 2011 година е почетен със званието Почетен професор в Нов български университет, където работи с най-талантливите млади български пианисти.
Билети за концертите на 15 и 16 септември могат да се купят от касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и на . Презаверката става само на касата.
„ Европейски музикален фестивал “ 2020 ще предложи още вълнуващи събития за феновете на качествената музика. На 11 и 12 октомври виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц ще свири с оркестъра на Софийската филхармония произведения от Моцарт и Менделсон. Мултимедийният концерт „ Кино и класика “ под диригентството на Максим Ешкенази и солистите Мила Георгиева и Георги Черкин е очакван за 20 и 21 октомври в зала „ България “. На 29 октомври в Sofia Live Club е изявата на Barcelona Gipsy balKan Orchestra с неповторим етно микс от фолклор, клезмер и джаз, а на 18 ноември столичната аудитория ще се срещне за първи път със звездата на фадото Рикардо Рибейро от Португалия и неговото трио. В края на м. септември на „ Ларгото “ ще се състои музикално-танцовият театър „ Европа танцува “, а в границите на фестивала ще се организира и тържествената гала „ Златно перо “, на която ще бъдат отличени изтъкнати български създатели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР