Юбилейният 50-и сезон на елитната трупа за съвременен танц Балет

...
Юбилейният 50-и сезон на елитната трупа за съвременен танц Балет
Коментари Харесай

Балет Арабеск“ представя две премиери

Юбилейният 50-и сезон на елитната натрупа за актуален танц Балет „ Арабеск “ ще бъде тържествено закрит на 29 юни с две министър председатели – на книгата на Мила Искренова " 50 години Балет " Арабеск " – „ С корени надълбоко в небето " и на спектакъла " Свободно ситуирани мисли " на гост-хореографа от Германия Аршак Галумян.

„ Рефлексията върху времето, която свързва двете премиерни събития във вечерта, се постанова от единствено себе си и евентуално не инцидентно. Те увенчават финала на една наситена със събития  юбилейна година, в която трупата се опита да направи равносметка и е обърната с взор в бъдещето.

Юбилейният  албум „ 50 години „ Арабеск “ – С корени надълбоко в небето “ не е история и последователност на трупата, въпреки че ги съдържа в себе си. Това е по-скоро албум въз основата на архивния снимков материал на трупата, дело на разнообразни фотографи. Всяка фотография е прозорец към световете, които сме имали щастието да обитаваме, ние „ Арабеск “. Тя е взор към духовната биография на трупата, пояснение в обич към тези, отдадени, отдадени, въодушевени и неистови създатели, наричани към този момент 50 години „ Арабеск “.

Заглавието „ С корени надълбоко в небето “ е прилика със заглавието на последния повсеместен театър на Маргарита Арнаудова за Балет „ Арабеск “, което пък е заимствано от стиховете на поета Биньо Иванов. То символизира алената нишка, свързваща духа на основателите с духа на младите в трупата и концепцията за приемствеността, която е неизменима през всичките 50 години развиване на трупата.

Последните страници съдържат справочна част, в която може да се види богатия репертоар на трупата по години, имената на хореографите, композиторите, сценографите и техните постановки, както и обстоен лист на всички ръководители, танцьори, гост-солисти, педагози, репетитори, админи, механически екипи и така нататък, работили в трупата през 50-годишната й история. Представен е също и актуалният състав на Балет „ Арабеск “, описват ръководителите на трупата.

„ Свободно ситуирани мисли “ е театър за Времето, което тече и в никакъв случай не стопира, само че и за времето на нашия човешки живот. Той улавя моменти от живота на човешкото създание - мъж или жена, и това по какъв начин времето ги среща. В центъра на театралното пространство е сложено дърво, само че и песъчлив часовник в това време – един безконечен знак и самобитен модел на Вселената и на индивида по правилото на сходството. Спектакълът е нереален и дава опция на публиката да сътвори свои лични истории.

„ Бях доста благополучен да работя с толкоз интелигентни и надарени танцьори, които ме въодушевиха да слага този балет за доста къс интервал от време. Надявам се тази наша взаимна работа и изборът на млади немски композитори  да донесе наслаждение и приятност на българската аудитория! “ споделя хореографът Аршак Галумян.

Аршак Галумяне роден в  Армения. Завършва балетното си обучение в  в Ереван и в балетното учебно заведение към Балета на Хамбург. Като танцьор е лауреат на влиятелния балетен конкурс в Лозана. Дългогодишен солист на Щатсбалет, Берлин. В репертоара му влизат спектакли на съвсем всички международни колоси на хореографското майсторство  като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин, Анжелин Прейокай, Орхад Нахарин, Джон Кранко, Жан Кристоф Мейлот и други През последните години Аршак Галумян се осъществя сполучливо като хореограф. 

В церемония вечерта, с която ще бъде тържествено закрит 50-я юбилеен сезон на Балет „ Арабеск “, ще бъдат изпълнени букет от пиеси на непознати посетител хореографи, работили с трупата през последните сезони: „ Три чаши “ на Ноа Атар /Израел/, „ Бла, бла “ на Морис Кози /САЩ/ и „ Двойнственост “ на Лиз Лий /Великобритания/.

В звуковия файл чуйте още в изявлението на Росица Кавалджиева с Мила Искренова в предаването за музикално-сценични изкуства „ Каста дива “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР